ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ!

Κόκαλα! Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα τη διατροφή του σκύλου μας!

Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό.

Δεν είναι στη φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα! Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο.

Αντί για αυτά όμως θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες τους (μεγάλη ποικιλία θα βρείτε σε μαγαζιά με είδη για κατοικίδια που ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ηλικία αλλά και τις διατροφικές συνήθειες του αγαπημένου σας 4ποδου!)

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΚΟΚΑΛΟΥ
Στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα

Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε. Κόκαλο μπορεί να κολλήσει σε κάποιο σημείο της στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα σιαλόρροια, στοματοδυνία, βακτηριακή υπερανάπτυξη και ανορεξία!

Στον οισοφάγο

Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει. Μπορεί να παρουσιαστούν πόνος, αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη, αναγωγή, βήχας, ανορεξία κ.α

Στο στομάχι

Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες,  χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη. Μπορούν να προκαλέσουν και διάτρηση του στομάχου με πολύ άσχημες συνέπειες για τους μικρούς μας αγαπημένους.

Έμετος με ή χωρίς παρουσία αίματος, πόνος και ανορεξία θα κάνουν την εμφάνισή τους ενώ στην περίπτωση της περιτονίτιδας η κατάσταση της υγείας του ζώου θα είναι κρίσιμη.

Στο έντερο

Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό με δυσκοιλιότητα και αποτυχημένες προσπάθειες κένωσης. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα.

Ακόμα όμως και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο

Κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνες για τη ζωή των μικρών μας φίλων και άμεσα θα πρέπει να μεταφερθούν στον κτηνίατρο! Σε κάποιες άλλες θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποια φαρμακευτική ή διατροφική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα όμως και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, οι πιθανότητες να προκληθεί κολίτιδα και διάρροια από τον ερεθισμό του παχέως εντέρου είναι μεγάλες. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς και αν ποτέ ξεκινήσει, ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα περισσέψουν τα εκλεκτά αυτά εδέσματα από το τραπέζι σας σκεφτείτε το διπλά πριν τα δώσετε στα αγαπημένα μας κατοικίδια!