Στείρωση γάτας

Η στείρωση της θηλυκής γάτας σας είναι μια σημαντική απόφαση. Μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο την υγεία όσο και την ευημερία της.

Πρέπει να στειρώσω τη γάτα μου;

Το αν θα στειρώσετε τη θηλυκή γάτα σας ή θα την αφήσετε να γεννήσει γατάκια στο μέλλον είναι μια απόφαση που εξαρτάται από εσάς. Υπάρχουν διάφορα οφέλη από τη στείρωση της γάτας σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της.

  • Αποφυγή εγκυμοσύνης, που συνεπάγεται με φροντίδα εγκύου, παρακολούθηση εγκυμοσύνης, παρακολούθηση τοκετού, φροντίδα μητέρας και νεογέννητων (σε κάποιες περιπτώσεις το θηλυκό δεν είναι καλή μητέρα για τα μωρά με αποτέλεσμα να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση στο τάϊσμα, στο καθάρισμα, στη ζεστασιά κτλ), ανεύρεση σπιτιού για τα γατάκια.
  • Θα μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση αρσενικού και συνεπώς θα μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
  • Θα μειωθούν οι πιθανότητες η θηλυκή γάτα σας να καβγαδίζει με άλλες γάτες.
  • Θα μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΛ).
  • Θα περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων γατών που οφείλονται σε ανεπιθύμητες γέννες.
  • Θα σταματήσει η εμφάνιση και τα συμπτώματα του οίστρου, τα οποία μπορεί να είναι θορυβώδη και ενοχλητικά για τους ιδιοκτήτες
  • Μια στειρωμένη γάτα αποκλείεται να εμφανίσει διάφορες ασθένειες όπως πυομήτρα, καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών.

Σε περίπτωση ακόμα που σκέφτεστε τα χρήματα… Μήπως τελικά η στείρωση θα είναι πιο οικονομική;

Πότε μπορώ να στειρώσω τη γάτα μου;

Τα θηλυκά γατάκια συνήθως εμφανίζουν τον πρώτο οίστρο τους στην ηλικία των έξι μηνών. Θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, καθώς θα αρχίσουν να νιαουρίζουν πολύ, να τρίβονται στα πόδια σας ή στα έπιπλά σας και να υιοθετούν μια στάση ζευγαρώματος κάθε φορά που αισθάνονται άγγιγμα στην πλάτη τους. Είναι κατάλληλη χρονική στιγμή για να στειρώσουμε τη γατούλα μας αν και μπορεί η επέμβαση αυτή να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και από τους 4 μήνες της ηλικίας της.

Υπάρχει τρόπος να στειρωθεί χωρίς επέμβαση;

Υπάρχει, με φαρμακευτική αγωγή αλλά δε συνιστάται διότι ο κίνδυνος από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

Θα παχύνει η γατούλα μου μετά τη στείρωση;

Μετά τη στείρωση αλλάζει ο βασικός μεταβολισμός του ζώου και υπάρχει προδιάθεση. Όταν στειρωθεί η γάτα σας, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά της, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών της. Η όρεξή της μπορεί να αυξηθεί κατά 20-25%, αλλά η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ εύκολο για τη θηλυκή γάτα σας να τρώει μεγάλες ποσότητες τροφής και να αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια με τη μορφή λίπους. Αν η γάτα σας διατρέφεται σωστά και ασκείται με παιχνίδια τότε σίγουρα θα είναι όχι μόνο σε καλή φυσική κατάσταση και σωστό βάρος αλλά και ευτυχισμένη διπλά!

Πώς γίνεται η στείρωση;

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που αν και πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
Προηγείται κλινική εξέταση και εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει η ολική αναισθησία και το χειρουργείο με ασφάλεια.
Κατά τη διάρκειά της αφαιρούνται η μήτρα και οι δύο ωοθήκες και χορηγούνται παυσίπονο, αντιβιοτικό και κάθε άλλο φάρμακο που ο κτηνίατρος θα κρίνει απαραίτητο.

Θα πονάει η γάτα μετά τη στείρωση;

Για το πρώτο 24ωρο ο κτηνίατρος χορηγεί παυσίπονο που θα αντιμετωπίσει τυχόν πόνους και αντιβίωση για 3-7 ημέρες ανάλογα. Ωστόσο τα ζώα δεν πονούν τόσο έντονα όσο εμείς μετά από μια τέτοια επέμβαση, λόγω της διαφορετικής μορφολογίας των μυών και των ιστών τους. Αν το ζώο είναι ιδιαίτερα ζωηρό μπορεί να συστηθεί κολλάρο ελισάβετ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κτηνιάτρου και αυτός να ενημερώνεται άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει το ζώο τις επόμενες ημέρες.

  • Δυσοσμία ή έκκριση παχύρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης
  • Έντονο πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο της επέμβασης
  • Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία μέρες μετά την επέμβαση
  • Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος
  • Καθώς και για οτιδήποτε άλλο παρατηρήσετε και φαίνεται μη φυσιολογικό αλλά και για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη στείρωση αλλά και το ζώο.

Συμπερασματικά η στείρωση είναι η επέμβαση που θα βοηθήσει τόσο το ίδιο το ζώο όσο και εσάς και θα προσφέρει μια πιο εύκολη και άνετη ζωή. Το σημαντικότερο όμως είναι πως σταδιακά περιορίζεται ο αριθμός των αδέσποτων και το σίγουρο πως και εσείς θα έχετε τοποθετήσει ένα μικρό αλλά σημαντικό λιθαράκι στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που έχει πάρει πια κοινωνικές διαστάσεις!