Δηλητηρίαση σκύλου ή γάτας

Η δηλητηρίαση είναι μια λέξη που τρομάζει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες και τους φιλόζωους, αλλά και κάθε άνθρωπο που σέβεται τη φύση και τη ζωή.

Δηλητηρίαση ορίζεται το σύνολο των λειτουργικών και μορφολογικών διαταραχών που προκαλούνται από τη λήψη κάποιου δηλητηρίου. Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό. Όταν το φάρμακο εισαχθεί σε κάποιο τρόφιμο με σκοπό το θάνατο του ζώου τότε αυτό ονομάζεται ‘φόλα’.

Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει δηλητηριαστεί, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι. Είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα, αλλά ορθολογικά.

Καλό θα είναι αν μπορείτε, να περισυλλέξετε λίγο από το πιθανό δηλητήριο μήπως και ο κτηνίατρος μπορέσει να βγάλει πιο γρήγορα συμπεράσματα για το είδος της δηλητηρίασης και την ποσότητα που καταναλώθηκε από το ζώο. Αν ο σκύλος σας έχει κάνει έμετο, αναφέρετε στον κτηνίατρο την ώρα που το έκανε, το χρώμα του, τη σύσταση, την ποσότητα και τη μυρωδιά.

Έμετο εύκολα μπορείτε να προκαλέσετε δίνοντας πυκνό αλατόνερο. Με τον έμετο προσπαθούμε να απομακρύνουμε ποσότητα του δηλητηρίου πριν απορροφηθεί από τον οργανισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ζώο να έχει το αντανακλαστικό της κατάποσης! Σε αντίθετη περίπτωση μην επιχειρήσετε να δώσετε τίποτα από το στόμα. Η πρόκληση έμετου δεν είναι σωστή σε όλες τις δηλητηριάσεις γι’αυτό να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που επιτρέπεται και αν είστε σίγουροι για το είδος του δηλητηρίου που κατανάλωσε το ζώο. Έμετος απαγορεύεται αν από το ζώο έχει καταποθεί ξένο σώμα, ισχυρό οξύ ή άλκαλι και το ζώο παρουσιάζει τρέμουλο, αστάθεια ή κατάρρευση.

Εκτός από φάρμακα αρκετά τρόφιμα και φυτά είναι τοξικά για το σκύλο και τη γάτα. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μοιραίες. Ο ενημερωμένος όμως ιδιοκτήτης μπορεί να αναγνωρίσει έγκαιρα τα συμπτώματα και να αποτρέψει το χειρότερο.

Η πρόγνωση εξαρτάται από την ποσότητα, το είδος του δηλητηρίου, τον στομαχικό φόρτο και την έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητη η προσκόμιση του ζώου σε κτηνίατρο άμεσα.

Πρόληψη δηλητηρίασης ζώου

Ο καλύτερος τρόπος ώστε να μειωθούν ή καλύτερα να εξαλειφθούν οι πιθανότητες το ζωάκι σας να γίνει θύμα δηλητηρίασης είναι η αποτροπή της έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες.

  • Αποθηκεύστε όλα τα φάρμακα, χημικά προϊόντα και καθαριστικά σε απρόσιτα σημεία του σπιτιού για τη γάτα ή το σκύλο.
  • Ακολουθείτε πάντα τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις οδηγίες του κτηνιάτρου για οτιδήποτε χορηγείτε στο ζώο σας.
  • Αν θελήσετε να δώσετε κάποια ‘λιχουδιά’, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, στο ζώο για απόλαυση ή επιβράβευση, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τοξική γι’αυτό. Ρωτήστε τον κτηνίατρο αν είναι ασφαλής.
  • Οποιαδήποτε τρωκτικοκτόνα ή άλλα γεωργικά φάρμακα χρησιμοποιείτε πρέπει να φυλάσσονται σε μεταλλικά σκεύη και σε απρόσιτα σημεία, όπου τα κατοικίδια ζώα σας δεν μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα ανοίξουν. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα ζώο μπορεί να δηλητηριαστεί θανάσιμα τρώγοντας ένα τρωκτικό που έχει εκτεθεί στο φάρμακο – δηλητήριο, έτσι ώστε πάντα να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση αυτών των προϊόντων. Ενημερώστε τους γείτονές σας σχετικά αν χρησιμοποιείται τέτοιου είδους προϊόντα, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τα ζώα τους, και ζητήστε να κάνουν το ίδιο για σας.
  • Όταν αγοράζετε φυτά για το σπίτι σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε αν είναι τοξικά για το ζώο όχι μόνο αν αυτά καταποθούν αλλά ακόμα και αν τσιμπηθούν.
  • Σε κάθε περίπατο με το ζώο σας θα πρέπει αυτό να είναι υπό την άμεση επίβλεψή σας όχι μόνο επειδή το υπαγορεύει ο Νόμος αλλά επειδή μπορεί να εκτεθεί σε ουσίες πολύ επιβλαβείς για την υγεία του.

Θυμηθείτε πως ο καλύτερος τρόπος να σωθεί ένα ζώο είναι η πρόληψη!