Ο «ηλικιωμένος» σκύλος
και οι ανάγκες του

Από την ηλικία των 7 ετών και μετά, ο 4ποδος φίλος σας θεωρείται ηλικιωμένος. Στις μεγαλόσωμες φυλές σημάδια μπορεί να έχουμε νωρίτερα, ενώ για τις μικρόσωμες που ζουν περισσότερο, η λεγόμενη τρίτη ηλικία μπορεί να ξεκινήσει από τα 8 ή ακόμα και από τα 9 τους χρόνια.

Ο τρόπος ζωής (διατροφή, φροντίδα, άσκηση, περιποίηση, προληπτική ιατρική, ιατρικό ιστορικό) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του αγαπημένου σας φίλου! Να του δίνετε την ίδια προσοχή και αγάπη που του δίνατε πάντα! Σωστή κτηνιατρική φροντίδα και μικρές αλλαγές στο πρόγραμμά σας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου σας σκύλου για πολλά χρόνια.

Το βάρος του ηλικιωμένου σκύλου σας

Οι σκύλοι λοιπόν σ αυτήν την ηλικία αντιμετωπίζουν τη ζωή λίγο πιο χαλαρά! Είναι λιγότερο δραστήριοι και έχουν πιο αργό μεταβολισμό. Χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τάση εναπόθεσης λίπους που θα οδηγήσει το ζώο σας σε παχυσαρκία και πιθανά ιατρικά προβλήματα. Για να διατηρηθεί το σωστό βάρος θα πρέπει να τους χορηγείτε ειδική τροφή για ηλικιωμένα ζώα με υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεΐνη.

Η ειδική τροφή, προσαρμοσμένη στη φυλή και την ηλικία του, θα είναι επιπλέον πιο ήπια για το στομάχι του και παράλληλα θα προσφέρει σωστή φροντίδα σε δόντια και ούλα. Η μικρής έκτασης ανορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερα και μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελαφρό ζέσταμα της τροφής ώστε αυτή να ‘βγάζει’ όλο το άρωμά της και με πιθανή προσθήκη διαφορετικών υφών και γεύσεων.

Φροντίδα του ηλικιωμένου σκύλου σας

Παράλληλα με τη διατροφή θα πρέπει να φροντίσετε και για την άσκησή του. Ο μικρός σας φίλος μπορεί να μην είναι τόσο ευκίνητος όσο ήταν κάποτε. Πιθανοί πόνοι στις αρθρώσεις μπορεί να μην του επιτρέπουν να πηδήξει έξω από το αυτοκίνητο ή μέσα σ αυτό, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να παρουσιάζει χωλότητα, ακαμψία, δυσκολία στο σήκωμα και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Μπορεί να χρειαστεί να τον σηκώνετε αν είναι μικρόσωμος ή να τοποθετήσετε μια ράμπα αν είναι μεγαλόσωμος για να τον βοηθήσετε σε σημεία που δυσκολεύεται. Να του παρέχετε μαλακό και στα μέτρα του κρεβάτι και να το μεταφέρετε κάπου πιο ζεστά και ήσυχα, μακριά από ρεύματα. Να φροντίζετε να έχει κοντά του δοχείο με νερό ώστε να μην είναι αναγκασμένος να το ψάχνει ή να εκτελεί άσκοπες διαδρομές.

Αισθήσεις του ηλικιωμένου σκύλου σας

Καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει, αμβλύνονται και οι αισθήσεις του όπως η όραση και η ακοή. Μην του θυμώνετε αν δεν ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμά σας όπως έκανε, πλησιάστε τον αργά για να μην τον τρομάζετε και αποφύγετε αιφνιδιαστικές καταστάσεις και ξαφνικούς δυνατούς θορύβους ειδικά όταν κοιμάται.

Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί!

Η υγεία του ηλικιωμένου σκύλου σας

Εξίσου σημαντικό όμως κομμάτι της φροντίδας του είναι το να γνωρίζει κανείς τα συμπτώματα της ηλικίας, έτσι ώστε να μπορεί τόσο να προλαμβάνει όσο να δικαιολογεί αλλά και να αντιμετωπίζει καταστάσεις της υγείας του.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ορισμένα προβλήματα υγείας ενώ κάποια από αυτά ενδέχεται να είναι φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης. Οι τακτικοί έλεγχοι στον κτηνίατρο είναι απαραίτητοι για την υγεία του ηλικιωμένου σκύλου σας και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας της υγείας του.

Όπως και σε κάθε ηλικία είναι σημαντικές οι αντιπαρασιτικές και προληπτικές θεραπείες που πρέπει να συνεχίζονται καθ όλη τη διάρκεια ζωής του 4ποδου φίλου σας, τόσο για τα εξωπαράσιτα όσο και για τα ενδοπαράσιτα καθώς επίσης και οι εμβολιασμοί.

Η τακτική κλινική εξέταση και το καλό ιστορικό, πιθανό να αποκαλύψουν προβλήματα υγείας που δεν τα αντιλαμβάνεται εύκολα ή δε μπορεί να τα διαχωρίσει ο ιδιοκτήτης. Η συχνή μέτρηση των κιλών του ζώου, αναλύσεις σε αίμα και ούρα, ο έλεγχος της κατάστασης του δέρματος και του τριχώματος, ο προληπτικός έλεγχος σε δόντια και ούλα μπορεί να οδηγήσουν στην ανακάλυψη προβλημάτων υγείας και στην ενδεχόμενη πρώιμη, εύκολη και ανώδυνη ίασή τους.

Περιποίηση του ηλικιωμένου σκύλου σας

Η περιποίηση του τριχώματος θα πρέπει να είναι τακτική, στο μπάνιο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πιο ζεστό νερό και πιο σταθερή επιφάνεια, τα νύχια να κόβονται πιο συχνά εφόσον ο ηλικιωμένος σας σκύλος είναι λιγότερο δραστήριος κι αυτά δε φθείρονται όπως πριν.

Σημάδια που μπορούν να παρατηρηθούν στη μεγάλη ηλικία και να χρειάζεται να αναφερθούν στον κτηνίατρο μπορούν να είναι:

  1. η θόλωση του ματιού
  2. η υπερέκκριση σάλιου
  3. η πτώση τροφής από το στόμα
  4. το ξύσιμο στο στόμα
  5. η δυσάρεστη αναπνοή
  6. η δυσκολία στη μάσηση
  7. πρήξιμο κάτω από το μάτι
  8. αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου
  9. αλλαγές στη συμπεριφορά (σημάδια άνοιας / νευρικότητα / επιθετικότητα / γαβγίσματα /

10. κλαψουρίσματα χωρίς λόγο)
11. αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες συχνές γαστρεντερικές διαταραχές (έμετοι / διάρροια)
12. απροθυμία άσκησης
13. βήχας, δυσκολία στην αναπνοή
14. λήθαργος,
15. υπερβολική δίψα
16. ανεξέλεγκτη ούρηση,
17. αλλά και καθετί που σας προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά!

Η προσαρμοσμένη στις ανάγκες του διατροφή, ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης, η ιδιαίτερη μέριμνα και τρυφερότητα και οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο τον αγαπημένο σας 4ποδο φίλο στα τελευταία χρόνια της ζωής του!

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του μικρού σας φίλου για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στη σωματική, νοητική και συναισθηματική υγεία του μεγαλύτερου σε ηλικία σκύλου σας.