Υπερπλασία / υπερτροφία προστάτη

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα κοντά στην ουροδόχο κύστη. Η ουρήθρα είναι ένας σωληνοειδής σχηματισμός ο οποίος φέρει το ούρο από την κύστη στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Ο φυσιολογικός προστάτης έχει δύο λοβούς, έναν από κάθε μεριά της ουρήθρας. Ο ρόλος του είναι η παραγωγή υγρού (προστατικό υγρό) το οποίο εκκρίνεται στην ουρήθρα με το σπέρμα.

old-dog-sleeping

Τι είναι η υπερπλασία / υπερτροφία προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του είναι μία συμμετρική διόγκωση του προστάτη που συμβαίνει σε μη στειρωμένους, ενήλικες σκύλους. Είναι η πιο συχνή πάθηση του προστάτη αδένα στο σκύλο.

Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους σκύλους και χαρακτηρίζεται από αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των κυττάρων του προστάτη, κατάσταση που οδηγεί σε αύξηση του όγκου και του βάρους του. Μπορεί όμως να συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις της περιοχής όπως κύστεις, αποστήματα, οξεία και χρόνια φλεγμονή και νεοπλάσματα.

Συμπτώματα υπερπλασίας προστάτη

Πολλοί σκύλοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πολλακιουρία, δυσουρία ή στραγγουρία, η διαλείπουσα ή μόνιμη αιματουρία, οι τεινεσμοί, το αιμορραγικό σπέρμα, το αιμορραγικό έκκριμα από την ουρήθρα, η αγονιμότητα και η συμμετρική ανώδυνη διόγκωση του προστάτη.

Διάγνωσηυπερπλασίας προστάτη

Η διάγνωση θα βασιστεί στην κλινική εξέταση, στο ιστορικό του ζώου, τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτίνες και υπέρηχος) καθώς και στην εξέταση του ούρου και του προστατικού υγρού.

Θεραπεία υπερπλασίας προστάτη

Η χειρουργική αντιμετώπιση, που αποτελεί την ευκολότερη και πλέον ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της παθολογικής αυτής κατάστασης, περιλαμβάνει τη στείρωση (ορχεκτομή), οπότε απομακρύνονται τα ανδρογόνα που ενοχοποιούνται για την υπερπλασία. Η μείωση του μεγέθους του προστάτη αρχίζει εντός 2-3 εβδομάδων και ολοκληρώνεται 8-9 εβδομάδες μετά τον ευνουχισμό.

Κτηνιατρείο Πανόραμα