Βρήκα ένα αδέσποτο ζώο

Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

  • Αρχικά ρωτήστε στη γειτονιά και σε διπλανά καταστήματα μήπως γνωρίζουν κάτι γι αυτό. Μπορεί να ζει στην περιοχή και κάποιοι να το προσέχουν.
  • Αν έχει λουράκι και κάποια ταυτότητα δείτε με προσοχή μήπως αναγράφονται στοιχεία του ιδιοκτήτη και το ζώο έχει χαθεί. Μην προσπαθήσετε να το κάνετε με γρήγορες και απότομες κινήσεις, γιατί μπορεί το ζώο είτε να είναι φοβισμένο ή να πονάει και να αντιδράσει άσχημα είτε να φοβηθεί και να αρχίσει να τρέχει με άσχημη γι αυτό κατάληξη.
  • Στην περίπτωση που το ζώο θα έχει ηλεκτρονική σήμανση (microchip) η ανάγνωσή του γίνεται μόνο με μηχάνημα (scanner) που έχουν κυρίως κτηνίατροι. Οπότε και το ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο κτηνιατρείο, μια πράξη όχι πάντα εύκολη.
  • Πολλά ζωάκια χάνονται και οι ιδιοκτήτες τους τα αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να το φωτογραφήσετε και να το ανεβάσετε σε κάποια ιστοσελίδα. Ίσως σταθεί τυχερό ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει ιδιοκτήτη να θελήσει κάποιος να το υιοθετήσει και ο 4ποδος περιπλανώμενος να βρει αναπάντεχα στέγη, φροντίδα και πολλές αγκαλιές!
  • Αν είναι ζωάκι που κυκλοφορεί στη γειτονιά σας καιρό μπορείτε να τοποθετήσετε εσείς δοχεία με φαγητό και νερό, να του φτιάξετε κάποιο αυτοσχέδιο σπιτάκι και να συμβουλευτείτε κτηνίατρο για να του παρέχετε μια βασική υγειονομική περίθαλψη.
  • Αν το ζώο είναι χτυπημένο ή άρρωστο μην επιχειρήσετε να το μετακινήσετε. Μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του ή να αντιδράσει άσχημα στην περίπτωση που είναι φοβισμένο ή πονέσει.

Επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο για να περιγράψετε τα συμπτώματα, να σας δώσει συμβουλές και να σας κατευθύνει σωστά.

Οι Δήμοι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 είναι υπεύθυνοι για την περίθαλψη, τον εμβολιασμό, τον κτηνιατρικό έλεγχο και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δήμο στον οποίο βρίσκεται το αδέσποτο ζώο κι εκείνος να φροντίσει για τη σωστή διαχείρισή του.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και με διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις και ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή σας. Εκείνοι μπορούν να σας συμβουλέψουν, να σας κατευθύνουν ακόμα και να σας βοηθήσουν. Μην ξεχνάτε όμως πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από εμάς εξαιτίας της ευαισθησίας τους… είναι εθελοντές και τις περισσότερες φορές χρειάζονται εκείνοι τη δική μας συμβολή και βοήθεια!