Επικίνδυνες τροφές

(φυτά)

Εάν δεν θέλετε ο 4ποδος φίλος σας να φάει επικίνδυνες τροφές, τότε ενημερωθείτε από το παρακάτω σημείωμα για το ποιες από τις τροφές που βρίσκονται στη φύση, μπορεί να του προκαλέσουν δηλητηρίαση, βλάβες σε ζωτικά όργανα ή σημαντικές διαταραχές και φροντίστε να μη μπορεί να τα βρει στο σπίτι, στην αυλή ή στη βόλτα του.

Διαβάστε και τις δύο ενότητες που αφορούν στις επικίνδυνες τροφές που τρώνε οι άνθρωποι και τις επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες, ώστε να γνωρίζετε τί πρέπει να αποφεύγετε.

Πολλοί σκύλοι και γάτες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αρκετά φυτά, κάποια από τα οποία είναι τοξικά. Η συχνότητα τοξίκωσης είναι μεγαλύτερη στο σκύλο απ’ ότι στη γάτα και ιδιαίτερα στα νεαρά ζώα λόγω της περιέργειάς τους. Τοξικές ουσίες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος (φύλλα, μίσχο, καρπούς ή ρίζες) ή και σε ολόκληρο το φυτό.

Σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους κάποια φυτά είναι πιο τοξικά (π.χ. όταν δεν είναι ακόμη ώριμα). Συχνά τα δηλητηριώδη φυτά είναι αρκετά γευστικά για τα ζώα συντροφιάς και ειδικά όταν έχουν υποστεί επεξεργασία (αποξήρανση, ψύξη). Το έδαφος και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν την τοξικότητα και την γευστικότητα των φυτών.

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκαλούν ήπια έως μέτρια αυτοπεριοριζόμενα κλινικά συμπτώματα, τα οποία είναι συνήθως γαστρεντερικής φύσης. Τα κλινικά συμπτώματα στη δηλητηρίαση από φυτά δεν είναι ειδικά και η διάγνωση είναι δύσκολη. Η τοξικότητα ορισμένων φυτών είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και έμμεση επαφή (π.χ. γλείψιμο νυχιών που ακούμπησαν στο φυτό) μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Κάνναβης /Μαριχουάνα /Χασίς

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τοξίκωσης μετά από κατανάλωση κάνναβης και δεν είναι λίγα τα περιστατικά σε σκύλους της δίωξης ναρκωτικών όπου προκαλείται τοξίκωση μετά από κατά λάθος κατάποση, κατά τη διάρκεια εργασίας. Σε νοθευμένα παρασκευάσματα η δηλητηρίαση που προκαλείται μπορεί να οφείλεται σε άλλα συστατικά που περιέχονται. Η μικρότερη δόση που μπορεί να είναι τοξική είναι 3 mg/kg σωματικού βάρους για το σκύλο, ενώ η δόση των 50-100 mg/kg σωματικού βάρους είναι θανατηφόρα.

Μετά τη λήψη ή την εισπνοή, η απορρόφηση και οι συνέπειες είναι άμεσες αφού κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 1-3 ώρες, ενώ το ζώο ανακάμπτει μετά από 24-72 ώρες. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, αταξία, λήθαργο, διαστολή της κόρης, νυσταγμό, φωτοφοβία, ταχυκαρδία, ακράτεια ούρων και κοπράνων και υπεραισθησία. Επίσης παρατηρείται αλλαγή συμπεριφοράς (επιθετικότητα , επίμονο γαύγισμα ).Ο σκύλος μπορεί να παρουσιάζει αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και ακοής και «ανακαλύπτει» με εμμονή εικόνες, ήχους και μυρωδιές.

Κρίνα (Διάφορα είδη Lilium και Hemerocallis)

Στα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο έμετος, η ανορεξία, ο λήθαργος, η ολιγουρία / ανουρία (οξεία νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες), συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αταξία, αποπροσανατολισμός, ρίγος, επιληπτικές κρίσεις και αναγκαστικές κινήσεις (προώθηση τοίχου).
Τα συμπτώματα τοξίκωσης εκδηλώνονται έως και 12 ώρες από τη λήψη, και εξελίσσονται σε νεφρική ανεπάρκεια μέσα σε 2-3 ημέρες.

Νάρκισσος (κυρίως στα σκυλιά)

Οι παράγοντες που προκαλούν τοξίκωση είναι τα αλκαλοειδή και οι γλυκοζίτες, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο βολβό. Έχει αναφερθεί δηλητηρίαση μετά από κατάποση νερού στο οποίο υπήρχε μπουκέτο με νάρκισσους.
Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται 15 λεπτά έως 24 ώρες μετά τη λήψη και συνήθως περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο, ανορεξία, σιελόρροια, πυρετό, λήθαργο, ωχρότητα βλενογόννων. Σε σοβαρές δηλητηριάσεις παρατηρείται αταξία, κώμα, υποθερμία, υπόταση, βραδυκαρδία, υπεργλυκαιμία, αφυδάτωση και έντονος κοιλιακός πόνος.
Η δηλητηρίαση από το νάρκισσο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η επαφή με το χυμό του φυτού, μπορεί να δημιουργήσει τοπικά, στο σημείο επαφής, ερύθημα και κνησμό.

Κτηνιατρείο Πανόραμα