Διακοπές με τα ζώα μας

Πριν το ταξίδι με το ζωάκι μας

Στην περίπτωση που ο σκύλος σας είναι υπερβολικά ανήσυχος ή παρουσιάζει ναυτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ζητήστε από τον κτηνίατρό του να του χορηγήσει χάπια που αντιστοιχούν στο βάρος του και θα τον χαλαρώσουν. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του και συμβουλευτείτε τον για ό,τι σας προβληματίζει! Φροντίστε πριν ταξιδέψετε ο σκύλος να μην έχει φάει τουλάχιστον 6 ώρες πριν, να έχει πιει όμως νεράκι και να έχει κάνει την ανάγκη του.

Απαραίτητα για το ταξίδι με το ζωάκι μας

Καιρό πριν το ταξίδι καλό είναι να έχετε μεριμνήσει για το είδος των εγγράφων που θα χρειαστείτε ειδικά αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Ελέγξτε και ενημερώστε αν χρειάζεται το βιβλιάριο / διαβατήριο του ζώου για την καταγραφή της ηλεκτρονικής σήμανσης, προγραμματισμένα εμβόλια και αποπαρασιτώσεις ακόμα και για την περίοδο που θα λείπετε.

Φροντίστε να έχετε μία τσάντα με τα πράγματα του μικρού σας φίλου όπως βιβλιάριο υγείας / διαβατήριο, το λουρί του, ξηρά τροφή για τις μέρες των διακοπών σας, τα δοχεία φαγητού και νερού του, παιχνίδια, πετσέτα, χτένα, απαραίτητα φάρμακα, πρώτες βοήθειες κ.α Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό του για απορίες σας και ζητήστε του να σας συστήσει κάποιον συνάδελφό του στην ευρύτερη περιοχή των διακοπών σας σε περίπτωση που τον χρειαστείτε. Για τους προορισμούς που σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε καλό θα είναι να γνωρίζετε πως ο 4ποδος φίλος σας είναι επιθυμητός!

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής να φροντίζετε ώστε η θερμοκρασία της καμπίνας του αυτοκινήτου να είναι αυτή του περιβάλλοντος και ο αέρας να ανανεώνεται. Αφήστε λοιπόν κάποιο παράθυρο ανοικτό, όχι όμως τόσο ώστε να βγάζει ο σκύλος όλο το κεφάλι του έξω. Η σκόνη που μπαίνει στα μάτια του με μεγάλη ταχύτητα ενδέχεται να γίνει αιτία για επιπεφυκίτιδες, ενώ δεν αποκλείεται και το ατύχημα με αυτοκίνητα που κινούνται δίπλα σας. Ακόμη, αν το μέγεθός του το επιτρέπει, δεν αποκλείεται να πηδήξει και από το παράθυρο για να κυνηγήσει κάτι που του τράβηξε την προσοχή.

Έχετε πάντα κατά νου ότι τα σκυλιά (ειδικά κάποιες μεγαλόσωμες φυλές) είναι ευάλωτα στη θερμοπληξία. Έτσι τις ζεστές ημέρες φροντίστε να έχετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σε λειτουργία παράλληλα με το ανοικτό παράθυρο.

Στα μεγάλα ταξίδια φροντίστε για συχνές στάσεις (περίπου κάθε 2 ώρες) στις οποίες θα του δίνετε να πιει νερό, η ευκαιρία να ξεμουδιάσει, να κάνει μια μικρή βόλτα και τυχόν την ανάγκη του έτσι ώστε στη συνέχεια να είναι λιγότερο νευρικός. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε να αφήσετε το περιβάλλον καθαρό! Aν σε κάποια μικρής διάρκειας στάση δεν θέλετε να τον κατεβάσετε από το αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε πάντα τα παράθυρα ανοικτά έτσι ώστε η καμπίνα να αερίζεται.

Φτάνοντας στον προορισμό

Φτάνοντας στον προορισμό σας φροντίστε να κατέβει το ζώο με ασφάλεια από το αυτοκίνητο χωρίς να κινδυνεύσει από άλλα διερχόμενα οχήματα. Καλύτερα να είναι δεμένος με λουρί γιατί το περιβάλλον γι αυτόν είναι άγνωστο και τα ερεθίσματα πολλά! Σε καμία περίπτωση δε θέλετε να προκληθεί ατύχημα ή ο μικρός σας φίλος να χαθεί σε μέρος που είναι άγνωστο γι αυτόν!

Κάντε μαζί του βόλτες να εξερευνήσει το χώρο και να νιώσει ασφάλεια! Δώστε χρόνο στον μικρό σας φίλο να γνωρίσει το νέο περιβάλλον και απολαύστε τις διακοπές που επιλέξατε να κάνετε μαζί του.

Θα είναι μια μοναδική εμπειρία τόσο για σας όσο και για κείνον!