Κάπνισμα και ζώα

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του καπνίσματος και επιβαρύνει το περιβάλλον του καπνιστή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όταν γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος το ενδιαφέρον εστιάζεται στα παιδιά και σε ευαίσθητες ομάδες όπως οι ασθενείς, οι εγκυμονούσες αλλά και οι ηλικιωμένοι. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως να αναφερόμαστε ΚΑΙ στους 4ποδους φίλους μας!

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτή η συνήθεια επηρεάζει αφάνταστα τα τετράποδα φιλαράκια μας και τους προκαλεί διάφορα προβλήματα. Επιβαρύνει τις καρδιακές και αναπνευστικές λειτουργίες και, κατά συνέπεια, την ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους. Για να μην παραλείψουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά. Το τρίχωμα των ζώων απορροφά τον καπνό με αποτέλεσμα να μυρίζει σαν ένα γεμάτο σταχτοδοχείο. Σύμφωνα με έρευνα του Buckinghamshire SmokeFree Support Service τα κατοικίδια ανθρώπων που καπνίζουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο.

Κάπνισμα και Σκύλοι

Σύμφωνα με έρευνα του Colorado State University σκύλοι που εκτίθενται στον καπνό (σκύλοι παθητικοί καπνιστές) παρουσιάζουν πολύ συχνότερα καρκίνο στη μύτη ή στους πνεύμονες. Ο καρκίνος στη μύτη εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους με μακριές μουσούδες.

Οι σκύλοι με κοντύτερες μουσούδες σπάνια παρουσιάζουν καρκίνο στη μύτη ως αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο εμφανίζουν κάπως αυξημένα περιστατικά καρκίνου στους πνεύμονες σε σύγκριση με τους σκύλους με μακριά μουσούδα.

Κάπνισμα και Γάτες

Οι γάτες που ζουν με καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα (γνωστό και ως λεμφοσάρκωμα), μια σοβαρή μορφή καρκίνου του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη των ΗΠΑ αλλά και στοματικό καρκίνωμα.

Μικρότερα κατοικίδια και πουλιά επίσης μπορούν να επηρεαστούν από το παθητικό κάπνισμα καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στις επιπτώσεις του καπνού.

Προσοχή!

Εάν ένα κατοικίδιο φάει κατά λάθος ένα τσιγάρο κινδυνεύει σοβαρά με δηλητηρίαση που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο και θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε κτηνίατρο!

Αν δεν μπορείτε, προς το παρόν, να κόψετε το τσιγάρο, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να περιορίσετε το κάπνισμα σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού ή, καλύτερα, σε εξωτερικό χώρο, προστατεύοντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (δίποδα και τετράποδα) από τη βλαβερή αυτή συνήθεια!