ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4830/2021

Ένα ζώο ΔΕΝ είναι παιχνίδι!

Η υιοθεσία είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας!

Ως ιδιοκτήτης είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του 4ποδου φίλου μας!

Με βάση το ΝΕΟ νόμο 4830/2021 που ψηφίστηκε και ισχύει από 01.03.2022 σας παραθέτουμε τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου και γάτας.

Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του
  • Σε 6 μήνες από την απόκτησή του εφόσον είναι πάνω από 1 έτους.
  • Εφόσον είναι κάτω του έτους κατά την απόκτησή του, μέσα στους 6 πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του 1 έτους της ζωής του. (δηλ. μέχρι τον 18μήνα της ζωής του)

Τα χρονικά διαστήματα αυτά ή ακόμα και πραγματοποίηση της στείρωσης του ζώου σας μπορούν να διαφοροποιηθούν υπό προϋποθέσεις.

  • Μετά από εμπεριστατωμένη διάγνωση κτηνιάτρου ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη φυλή ή άλλα ειδικά χαρακτηριστικά και την υγεία του ζώου σας.
  • Αν θέλετε να αναπαράξετε το ζώο 1 φορά στη διάρκεια της ζωής του , θα πρέπει να αποκτήσετε άδεια από την 5μελη Επιτροπή παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων του εκάστοτε δήμου η οποία θα πρέπει να ενημερώνεται για την πορεία της γέννας, την περίθαλψη και την πορεία των νεογέννητων.

Η στείρωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού τους στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς από κτηνίατρο.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη στείρωση των μικρών μας 4ποδων από τους παρακάτω συνδέσμους.

Είμαστε στη διάθεσή σας να λύσουμε τις απορίες σας!

στείρωση θηλυκού σκύλου       https://ktiniatreiopanorama.gr/steirwsi-skilas/

στείρωση αρσενικού σκύλου    https://ktiniatreiopanorama.gr/evnouxismos-skilou/

στείρωση θηλυκής γάτας          https://ktiniatreiopanorama.gr/steirwsi-gatas/

στείρωση αρσενικού γάτου      https://ktiniatreiopanorama.gr/evnouxismos-gatou/

  • Να σημάνει ηλεκτρονικά και να καταχωρήσει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς από πιστοποιημένο κτηνίατρο.

α) Εντός προθεσμίας 2 μηνών από τη γέννηση του ζώου και πριν εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και σε κάθε άλλη περίπτωση β) μέσα σε 10 ημέρες από την απόκτησή του.

Επιπλέον να ενημερώνει την αλλαγή στοιχείων μέσα σε 10 ημέρες και μέσα σε 2 ημέρες την απώλεια / εύρεση του ζώου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ηλεκτρονική σήμανση στον παρακάτω σύνδεσμο https://ktiniatreiopanorama.gr/ilektroniki-simansi-microchip/

  • Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του σκύλου ή της γάτας του και την κτηνιατρική τους εξέταση τα οποία αποδεικνύονται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου τα οποία και θα πρέπει να ενημερώνονται από κτηνίατρο.
  • Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του
  • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας
  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς
  • Να μεριμνά ο περίπατος του σκύλου να γίνεται πάντα με συνοδό και προς αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται να τον κρατάει δεμένο με λουρί και σε μικρή απόσταση από αυτόν.