Ψύλλοι και τσιμπούρια
στον σκύλο και στη γάτα

Οι ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών (σκύλος, γάτα, άνθρωπος!) και πτηνών.

Δύσκολα διακρίνονται με γυμνό οφθαλμό και ενώ δεν έχουν φτερά, πηδούν περίπου 200 φορές μακρύτερα από το μήκος του σώματός τους και με τον τρόπο αυτό συγκαταλέγονται στους καλύτερους άλτες μεταξύ των γνωστών ζώων αναλογικά με το μέγεθός τους. Τα πόδια τους είναι μακριά και τα πίσω μεγαλύτερα από τα μπροστά δίνοντας έτσι μια πρόσθια κλίση στο σώμα τους.

Στα 30 λεπτά από την επίσκεψή τους, τρώνε και μέσα σε 48 ώρες αρχίζουν να αναπαράγονται. Αφήνουν τα αυγά τους στο περιβάλλον, σε μέρη που δεν έχει φως και σε γωνίες με σκόνη.

Ζουν περίπου 100 ημέρες, γεννώντας 50 αυγά τη μέρα, για 50 - 100 συνεχόμενες μέρες!!!

Το δάγκωμά τους είναι τόσο ενοχλητικό και προκαλεί έντονο κνησμό όσο και επικίνδυνο επειδή οι ψύλλοι αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά άλλα παράσιτα και διευκολύνουν την εξάπλωση επιδημιών.

Κνησμός, αυτοτραυματικές αλλοιώσεις στο δέρμα, αλλεργίες ακόμα και αναιμία μπορούν να προκληθούν από την παρασίτωση από ψύλλους.

Τα τσιμπούρια

Οι κρότωνες (τσιμπούρια) απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο.

Ο θηλυκός κρότωνας, αφού ολοκληρώσει την απομύζηση του αίματος, εγκαταλείπει το ζώο ή τον άνθρωπο και πέφτει στο έδαφος. Εκεί, γεννάει έως 18.000 αυγά μέσα σε ρωγμές και εσοχές τοίχων, κάτω από ξύλα, πέτρες και χόρτα και ύστερα πεθαίνει. Οι κρότωνες αντέχουν σε νηστεία για 3 έως 18 χρόνια!

Οι ιδανικότερες συνθήκες για να μολυνθούν τα ζώα και ο άνθρωπος με κρότωνες, επικρατούν την άνοιξη και το φθινόπωρο (15-20ºC, σχετική υγρασία 80-95%). Ο κρότωνας προσκολλάται στο δέρμα με τα ισχυρά στοματικά του μόρια και μένει ακίνητος για πολλές ώρες ή ημέρες και σταδιακά διογκώνεται από το αίμα που πίνει (μοιάζει με κρεατοελιά που μεγαλώνει όμως γρήγορα).

Καλό είναι να αφαιρείται τις πρώτες 24-36 ώρες από τη στιγμή που «καρφώθηκε» στο δέρμα ώστε να μην προλάβουν να μεταδοθούν παθογόνοι παράγοντες που αυτός μεταφέρει όπως ρικέτσιες, Babesia κ.ά, προκαλώντας σοβαρά νοσήματα ακόμα και αναιμία. Η αφαίρεσή τους και σωστή απομάκρυνσή τους πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και καλύτερα από κάποιον ειδικό.

Αντιμετώπιση ψύλλων και τσιμπουριών

Η καταπολέμηση και η πρόληψη ψύλλων και κροτώνων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη! Ρωτήστε τον κτηνίατρο για τα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης και ακολουθήστε τις οδηγίες όλο το χρόνο για να έχετε υγιή ζώα και χώρους απαλλαγμένους από παράσιτα που θα σας ταλαιπωρήσουν πολύ σε αντίθετη περίπτωση!