Τυφλός σκύλος – τυφλή γάτα

Η όραση για εμάς τους ανθρώπους αποτελεί μια από τις βασικότερες αισθήσεις μας. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα ζώα τα οποία θα εγκλιματιστούν πολύ γρηγορότερα στις νέες συνθήκες της ζωής τους και θα κινούνται με άνεση στο περιβάλλον τους.

Ένα ζώο μπορεί να γεννηθεί τυφλό λόγο κάποιας γενετικής ανωμαλίας αλλά συνήθως ατυχήματα, παθήσεις και νοσήματα – κυρίως σε ηλικιωμένα ζώα – είναι οι αιτίες πρόκλησης απώλειας της όρασης.

Εάν το ζωάκι σας τυφλώθηκε μείνετε αισιόδοξοι και ψύχραιμοι. Εάν σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα τυφλό ζωάκι κάντε το! Σε καμία περίπτωση δε θα το μετανιώσετε και θα ανταμειφθείτε με ευγνωμοσύνη και απίστευτη αγάπη άνευ όρων!

  • Δώστε χρόνο στο ζωάκι να προσαρμοστεί στα νεότερα δεδομένα της ζωής του και στο νέο του χώρο (γι αυτά που ήρθαν σπίτι σας μετά από υιοθεσία). Θα εκπλαγείτε μετά από μικρό χρονικό διάστημα για το πόσο ‘κανονικά’ είναι τα ζώα αυτά! Με σκοπό να αναπληρωθεί το κενό της όρασης, οξύνονται οι υπόλοιπες αισθήσεις για να επιβιώσουν. Υπάρχουν ιδιοκτήτες, όταν η τύφλωση είναι σταδιακή, που δεν καταλαβαίνουν την αλλαγή στο κατοικίδιό τους!
  • Αρχικά ο σκύλος ή η γάτα μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά και να γίνουν δύστροπα. Είναι λογικό αλλά με τη δική σας βοήθεια, ενασχόληση και λίγη υπομονή το διάστημα αυτό θα περάσει γρήγορα.
  • Η φωνή και το χάδι σας πάντα θα καθησυχάζουν τον μικρό σας φίλο και θα βοηθάνε να μην του δημιουργούνται άγχος και σύγχυση. Προσπαθήστε να γίνεστε αντιληπτοί στο ζωάκι κατά την έξοδο και την είσοδό σας από το σπίτι έτσι ώστε να μην τρομάζει όταν λείπετε ή όταν σας αντιληφθεί απότομα δίπλα του.
  • Αν και ορισμένα ζώα και ειδικά γάτες, αντιλαμβάνονται τις αλλαγές σε αντικείμενα στο χώρο τους και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, προτιμάτε να μην μετακινείτε έπιπλα και να μην αλλάζετε διαρρύθμιση στο χώρο όπου ζουν. Σε καμία περίπτωση όμως μην αλλάζετε στα τυφλά ζωάκια τα δοχεία φαγητού, νερού και την αμμοδόχο (όταν πρόκειται για γάτες).
  • Και αυτά τα ζωάκια χρειάζονται άσκηση ώστε να διατηρούνται υγιή, ενεργά και δραστήρια. Να χρησιμοποιείτε παιχνίδια με ήχο και έντονη οσμή και να μη λησμονείτε, για τα σκυλάκια, την τόσο απαραίτητη βόλτα τους!
  • Λάβετε κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια του μικρού ‘ιδιαίτερου’ φίλου σας. Μην τον αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη σε βεράντα, κήπο ή αυλή ειδικά αν υπάρχει πισίνα! Ασφαλίστε σκάλες και αιχμηρές άκρες αντικειμένων και πραγματοποιείτε βόλτες πάντα με λουρί.

Να είστε προσεχτικοί όταν το ζώο το πλησιάζουν παιδιά, ξένοι ή και άλλα ζώα. Απότομες κινήσεις, φωνές, άγνωστες μυρωδιές μπορεί να αγχώσουν το ζώο, να το τρομάξουν και να αντιδράσει απρόβλεπτα. Όσο περισσότερο προσεχτικοί είμαστε εμείς, τόσο πιο ασφαλή κι ευχάριστη συμβίωση θα έχουμε χωρίς ατυχήματα.

  • Η εκπαίδευση του ζώου από ειδικό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση, εκμάθηση ή τροποποίηση της συμπεριφοράς του μικρού σας φίλου. Βασικές εντολές όπως ‘μείνε’, ‘σήκω’, ‘κάτσε’, ‘περίμενε’, ‘πάμε’ , μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες για μια αξιοπρεπή ζωή του ζώου σας!
  • Στην περίπτωση που το ζώο είναι αρκετά ανήσυχο, μπορεί να επωφεληθεί από φάρμακα κατά του άγχους.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε. Επισκεφτείτε μας κι ελάτε να συζητήσουμε μαζί τα δικά σας άγχη, να λύσουμε τις δικές σας απορίες και να βρούμε λύσεις για την υπέροχη συμβίωση που προσφέρει ένα τυφλό ζώο!

❤️

“Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν”

(Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ)