Εάν δεν θέλετε ο 4ποδος φίλος σας να φάει επικίνδυνες τροφές, τότε ενημερωθείτε από το παρακάτω σημείωμα για το ποιες φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να του προκαλέσουν δηλητηρίαση, βλάβες σε ζωτικά όργανα ή σημαντικές διαταραχές και φροντίστε να μη μπορεί να τα βρει, τουλάχιστον μέσα στο σπίτι.
Διαβάστε και τις δύο ενότητες που αφορούν στις επικίνδυνες τροφές ανθρώπων και τις επικίνδυνες τροφές (φυτά), ώστε να γνωρίζετε τί πρέπει να αποφεύγετε.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Από τις πιο συχνές τοξικώσεις είναι αυτή από τυχαία λήψη ή υπερδοσία μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων όπως π.χ ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη. Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται σχετίζονται με έλκη στο γαστρεντερικό σωλήνα και διαταραχή της αιματικής ροής των νεφρών που καταλήγει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Ισονιαζίδη
Ένα φάρμακο της φυματίωσης, είναι δύσκολο για τα σκυλιά να επεξεργαστεί. Ακόμα και ένα δισκίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ένα μικρό σκυλί. Τα σημάδια της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν σπασμούς και κώμα.
Παρακεταμόλη (Depon, Panadol)
Σε τοξίκωση από παρακεταμόλη προκαλείται ηπατική ανεπάρκεια στο σκύλο και έντονη μεθαιμοσφαιριναιμία στη γάτα. Είναι χαρακτηριστικό το χρώμα στο αίμα των ασθενών (καφέ-σοκολατί). Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες, οπότε η εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι περισσότερο οξεία, και μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και οίδημα στο πρόσωπο. Η πρόγνωση είναι επιφυλακτική έως καλή όταν η θεραπεία είναι έγκαιρη. Σε περιπτώσεις με οξεία ηπατική ανεπάρκεια η πρόγνωση δεν είναι καλή.
Σαλβουταμόλη
Πρόκειται για το σκεύασμα σε μορφή σπρέι / εισπνευστήρα που χρησιμοποιείται στο βρογχόσπασμο σε άτομα με άσθμα. Η τοξίκωση από σαλβουταμόλη είναι πιο συχνή στο σκύλο αφού στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να δαγκώσει τον εισπνευστήρα. Σ ‘ αυτή τη περίπτωση εκδηλώνουν ανησυχία, υπερδιέγερση ή κατάπτωση, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και μυική αδυναμία.
Καλσιποτριόλη
Είναι συνθετικό ανάλογο της βιταμίνης D3 και βρίσκεται σε κρέμες που χρησιμοποιούνται τοπικά για τη θεραπεία της ψωρίασης στους ανθρώπους. Αρχικά τα κλινικά συμπτώματα είναι ασαφή όπως κατάπτωση και λήθαργος αλλά στη συνέχεια εντοπίζονται σε συγκεκριμένα οργανικά συστήματα. Έτσι παρατηρείται πολυουρία, πολυδιψία, έμετος, αταξία, μυικός σπασμός και επιληπτικές κρίσεις.
Βήτα - αδρενεργικοί ανταγωνιστές
Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της υπέρτασης. Η δηλητηρίαση από β-αδρενεργικούς ανταγωνιστές προκαλεί επίμονη βραδυκαρδία, υπόταση, κάμψη του μυοκαρδίου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, αταξία, λήθαργο, κοιλιακό πόνο, δυσκοιλιότητα και ναυτία.
Ψυχοτρόπες ουσίες
Υπάρχουν 3 κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τοξίκωση στα ζώα συντροφιάς
- Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτρυπτιλίνη,κλομιπραμίνη,δοξεπίνη )
- Αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (φλουοξετίνη,παροξετίνη )
- Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (σελεγιλίνη )
Αν και ο μηχανισμός δράσης των παραπάνω κατηγοριών διαφέρει, τα κλινικά συμπτώματα έχουν ομοιότητες .Σε τοξίκωση από τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης παρατηρούνται τα εξής κλινικά συμπτώματα: ταχυκαρδία, κοιλιακή αρρυθμία, υπόταση, έμετος, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις, υπερθερμία, κατάπτωση, μυδρίαση, υπερδιέγερση, τύφλωση, σιελόρροια, δύσπνοια, αταξία, πάρεση, αποπροσανατολισμός, κώμα, θάνατος.
Τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να ξεκινήσουν 30 λεπτά μετά τη λήψη και κρατούν έως και 72 ώρες. Η τοξίκωση από αναστολείς μονοαμινοξειδάσης εκδηλώνεται με έμετο, διάρροια, λήθαργο, ανησυχία, επιληπτικές κρίσεις και σιελόρροια.