Υιοθεσία και γάτες

Όσο αφορά την υιοθεσία πάνω από μιας γατούλας στο σπίτι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Οι γάτες είναι ζώα που στρεσσάρονται πολύ και εύκολα και δε δέχονται γρήγορες αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Αν ωστόσο έχουμε αποφασίσει πως θα έχουμε πάνω από μια γάτα σύντροφο τότε θα είναι καλό αυτές να έχουν την ίδια ηλικία, να προέρχονται από την ίδια τοκετοομάδα και κατά προτίμηση διαφορετικό φύλο. Αν δε γίνεται τότε, 2 αρσενικά είναι καλύτερα από 2 θηλυκά μαζί. Αν η είσοδος στο σπίτι γίνει σε διαφορετικές στιγμές τότε απαραίτητα θα πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.

  • Σταδιακή ανταλλαγή παιχνιδιών και αντικειμένων ώστε να αλλάζουν οι μυρωδιές και να τις συνηθίζουν.
  • Από το εισερχόμενο ζώο ένα ύφασμα αφού τριφτεί στο πρόσωπό του να τριφτεί σε αντικείμενα και τοίχους του σπιτιού ώστε η οσμή να γίνει αντιληπτή από το άλλο ζώο που διαμένει.
  • Ο χώρος να ψεκαστεί με φερομόνες F3 (feliway) 1-2 εβδομάδες πριν την είσοδο του νέου ζώου και με F4 (felifriend) την ημέρα εισόδου.
  • Να επιτραπεί στην εισερχόμενη γάτα να εξερευνήσει το σπίτι χωρίς την παλιά.
  • Χωρίς κλουβιά οι επαφές να γίνονται πάντα με παρουσία του ιδιοκτήτη ενώ αυτός απομακρύνεται μετά από πολλές ήρεμες επαφές. Αν υπάρξει επίθεση αυτή διακόπτεται με θόρυβο.
  • Καμία αλλαγή στην τροφή και στα δοχεία φαγητού δεν υπάρχει λόγος να είναι δίπλα η μία με την άλλη αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος για την κατανάλωση του φαγητού.
  • Μπορεί να τοποθετηθούν κουδουνάκια ώστε η μία να αποφεύγει την άλλη.
  • Αρχικά οι πρώτες επαφές να γίνουν μέσα από κλουβιά με σταδιακή αύξηση της συχνότητας και χωρίς απευθείας οπτική επαφή αλλά υπό γωνία (ώστε αν δε θέλουν να μπορούν και να μην ειδωθούν). Η ήπια συμπεριφορά αμείβεται κάθε άλλη συμπεριφορά διακόπτεται!

Παρόλα αυτά οι γάτες μπορεί ποτέ να μη συνηθίσουν η μία την άλλη!

Η διαδικασία επανασύνδεσης ακολουθείται και σε κάθε περίπτωση που για κάποιο λόγο η μία έμεινε μακριά από την άλλη για κάποιο διάστημα όπως πχ φιλοξενία σε κλινική ζώων για νοσηλεία κ.ά.

Πέρα από τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η επίσκεψη του μελλοντικού σας συγκάτοικου στον κτηνίατρο που θα τον εξετάσει κλινικά, θα προβεί στις απαραίτητες αποπαρασιτώσεις και εμβολιασμούς και θα σας συμβουλέψει για προληπτικές εξετάσεις ώστε κανένα 4ποδο να μην κινδυνέψει να νοσήσει κατά την επαφή του με το άλλο.

Η υιοθεσία ζώων είναι πολύ όμορφο και σημαντικό γεγονός στη ζωή μας! Η συμβίωση όμως μαζί τους είναι σοβαρή υπόθεση και συνδέεται τόσο με χιλιάδες συναισθήματα και εμπειρίες όσο και με μεγάλη ευθύνη. Καλό είναι να γνωρίζουμε τις δικές μας ανάγκες, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ευθύνες μας όσο και τις ανάγκες του ζώου πριν να αναλάβουμε τη φροντίδα του.