Φτάνοντας για πρώτη φορά στο σπίτι

Καλωσορίστε το νέο μέλος του σπιτιού σας!

  • Αρχικά αφήστε το ζωάκι ελεύθερο να εξερευνήσει το νέο του σπίτι υπό την εποπτεία σας! Το μικρό πλασματάκι δε γνωρίζει από καλώδια, μικρά και εύθραυστα αντικείμενα, μπαλκόνι κτλ. Απομακρύνετε τυχόν φάρμακα, επικίνδυνες ουσίες, αντικείμενα που μπορεί να καταποθούν ή και να το τραυματίσουν. Ιδιαίτερη προσοχή δείξτε σε εκτεθειμένα καλώδια και στην ασφάλεια του μπαλκονιού! Ειδικά για τις γάτες κλείστε πόρτες και παράθυρα και επιτρέψτε την πρόσβαση σε αυτά τα μέρη όταν θα είστε σίγουροι πως έχουν εξοικειωθεί με τον χώρο τους.
  • Δώστε χρόνο στο ζωάκι να προσαρμοστεί και να συνηθίσει στο νέο γι αυτό περιβάλλον. Εάν υπάρχουν άλλα ζώα στον ίδιο χώρο καλό θα είναι η επαφή μεταξύ τους να γίνει σταδιακά. Εάν υπάρχουν παιδιά ο ενθουσιασμός τους μπορεί να γίνει λίγο τρομακτικός αρχικά για το νέο σας μέλος. Σε κάθε περίπτωση η επαφή ζώων και παιδιών συστήνεται να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενήλικα.
  • Αποφύγετε τις πρώτες ημέρες να του κάνετε μπάνιο θα του προκαλέσετε stress και επιπλέον ενδέχεται να κρυώσει – κάντε του στεγνό καθάρισμα αν είναι απαραίτητο.
  • Οδηγήστε το στο χώρο που επιλέξατε για το κρεβατάκι του – προτιμήστε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από ρεύματα και όχι στον ίδιο χώρο που κοιμάστε εσείς!
  • Δείξτε του τα σκεύη με την τροφή και το νερό του, τα παιχνίδια του – την αμμοδόχο και το ονυχοδρόμιο για τα γατάκια – και μην τα αλλάξετε θέση για κάποιο διάστημα! Όσο αφορά τις γάτες προτιμήστε την άμμο που χρησιμοποιούσαν στην εκτροφή ή τη φιλοξενία της ώστε η προσαρμογή τους να γίνει με το λιγότερο stress.
  • Η επιλογή του ονόματός του θα είναι μια διασκεδαστική διαδικασία. Εφόσον το αποφασίσετε καλό θα είναι να το επικαλείστε κάθε φορά που θα αλληλεπιδράτε μαζί του.
  • Για τη μετακίνησή του επιλέξτε απαραίτητα ένα κλουβάκι μεταφοράς! Υποχρεωτικά η μετακίνησή του από νωρίς να γίνεται μέσα σ αυτό. Με αυτόν τον τρόπο το ζώο θα θεωρεί δεδομένο αργότερα τον τρόπο αυτό μεταφοράς του ώστε τόσο το ίδιο όσο και εσείς να μην κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλο, όσο αυτό είναι εφικτό, ώστε να είναι άνετο όταν το ζωάκι σας αναπτυχθεί.

Ιατρική φροντίδα του κατοικιδίου σας

Θα πρέπει να προσκομίσετε τον τετράποδο φίλο σας στον κτηνίατρο της επιλογής σας, το συντομότερο, ο οποίος θα σας χορηγήσει το βιβλιάριό του και θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα ακολουθήσει, την πρόληψη για βασικά νοσήματα, για θέματα διατροφής και συμπεριφοράς καθώς και ό,τι άλλο χρειάζεται!

Σε κάθε περίπτωση που θα παρατηρείτε άκεφο, άρρωστο, να μην τρώει αλλά και να έχει διαφορετική συμπεριφορά το ζωάκι σας να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό του. Να θυμάστε πάντα πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

pet-medicine

Διατροφή του κατοικιδίου σας

cat-eating

Αρχικά, εφόσον αυτό είναι εφικτό, δώστε στον μικρό μας φίλο τροφή που έτρωγε στον εκτροφέα ή στη φιλοξενία του. Για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών καλό θα είναι η κάθε αλλαγή στη διατροφή του να γίνεται πάντα σταδιακά.

Όσο είναι μικρό, καλό είναι να τρώει 4 φορές την ημέρα, συγκεκριμένες ώρες, τροφή και ποσότητα κατάλληλη για τη ράτσα, τα κιλά και την ηλικία του. Προτιμάτε την ξηρά τροφή, σχετικά καλής ποιότητας που βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο και όχι το σπιτικό γιατί :

  • Παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και είναι σχεδιασμένη για σωστή ανάπτυξη
  • Δε δημιουργεί γαστρεντερικές διαταραχές
  • Προσφέρει ευκολία τόσο στον υπολογισμό της ποσότητας όσο και σε περίπτωση μετακίνησης και ταξιδιού σας

Αποφύγετε

  • Τις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα. Δώστε του μικρές ποσότητες για επιβράβευση και εκπαίδευση.
  • Τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση (γάλα αγελάδας, κρεμμύδια, σκόρδο, σταφύλια, κόκαλα κ.α) γιατί προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές και όχι μόνο!
  • Τις μεγάλες ποσότητες. Οι συσκευασίες των τροφών αναγράφουν την κατάλληλη ποσότητα ημερήσιας χορήγησης τροφής ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες συνέπειες στο γαστρεντερικό.

Μπάνιο του κατοικιδίου σας

Αποφύγετε να κάνετε συχνά μπάνιο τον τετράποδο φίλο σας. Αν είναι απαραίτητο κάντε του στεγνό καθάρισμα και τους καλοκαιρινούς μήνες σκέτο νερό θα το ανακουφίσει στην πολλή ζέστη!

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν ειδικό για ζωάκια (γιατί το ph της επιδερμίδας τους διαφέρει από το δικό μας) κάντε το με μεσοδιάστημα τουλάχιστον ενάμιση μήνα! Η επιδερμίδα του ζώου καλύπτεται από ένα στρώμα λίπους που την προστατεύει… το συχνό μπάνιο την απομακρύνει με αποτέλεσμα το δέρμα του να μυρίζει περισσότερο αλλά και να είναι πιο ευάλωτο στην προσβολή από μικροοργανισμούς!

Αν κάνει μπάνιο στη θάλασσα μετά ξεπλύνετε το με άφθονο νερό… αποφύγετε να βρέξετε την περιοχή των αυτιών και των ματιών!

pet-wash