Μετακίνηση σκύλου
με το αυτοκίνητο

Η καλή συμπεριφορά του σκύλου στο αυτοκίνητο έχει να κάνει τόσο με τη δική σας όσο και τη δική του ασφάλεια και είναι θέμα σωστής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση αυτή είναι απαραίτητη για να ταξιδέψετε με τον 4ποδο φίλο σας άνετα και χωρίς κινδύνους τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές αποστάσεις.

Το περιβάλλον του αυτοκινήτου είναι ξένο προς το σκύλο και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προηγούμενη εξοικείωση μαζί του.

Αρχικά θα χρειαστεί να του μάθετε να μπαίνει, να βγαίνει αλλά και να κάθεται νιώθοντας ασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο. Καλό είναι να συνδυάσουμε τη βόλτα με το αυτοκίνητο με μια μικρή βόλτα στο πάρκο ή κάτι εξίσου ευχάριστο γι αυτόν. Έτσι ο μικρός αρχικά εγκλεισμός του θα έχει πολύ ευχάριστο τέλος και ο μικρός σας φίλος θα είναι έτοιμος να το επαναλάβει. Δοκιμάστε να τον επιβραβεύετε όταν ακούει στα προστάγματά σας και όταν κάθεται ήσυχος και να τον τιμωρείτε (όχι φυσικά με ξύλο) κάθε φορά που κάνει κάτι που δε σας αρέσει.

Η θέση του σκύλου στο αυτοκίνητο

Πολύ σημαντικό είναι να μάθει ο σκύλος ότι μέσα στο αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένη θέση στην οποία πρέπει πάντα να κάθεται. Αν το αυτοκίνητό σας είναι κάποιο στέσιον βάγκον ή τζιπ τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα γιατί ο σκύλος θα μάθει από την αρχή να μένει στον χώρο των αποσκευών.

Καλό θα είναι να προμηθευτείτε τα ειδικά δικτυωτά διαχωριστικά τα οποία τον κρατούν σε οπτική επαφή μαζί σας αλλά δεν του επιτρέπουν να πηδήξει μπροστά. Ακόμα καλύτερα θα είναι ο σκύλος να ταξιδεύει σε ένα ειδικό ‘’kennel’’ που είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος μεταφοράς. Αν όμως το αυτοκίνητό δεν ανήκει στις κατηγορίες αυτές και είναι ένα κοινό επιβατικό, τότε θα χρειαστεί περισσότερη εκπαίδευση.

Καλό θα είναι λοιπόν στην αρχή να τον κρατάτε περιορισμένο στη θέση που θέλετε να μάθει να κάθεται, έχοντάς τον δεμένο με ένα κοντό λουρί. Με τον τρόπο αυτό θα συνηθίσει να μη μετακινείται μέσα στο αυτοκίνητο κάτι που έχει να κάνει άμεσα με τη δική σας ασφάλεια. Φανταστείτε ένα κάπως μεγαλόσωμο σκυλί να πηδά από τα πίσω στα εμπρός καθίσματα και εσείς να οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο…

🐕

Η καλύτερη λύση είναι να περιορίσετε τον σκύλο – εάν χωράει – σε ειδικό κλουβί (box) το οποίο θα είναι καλά δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εάν δεν χωράει, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ζώνη ασφαλείας, που προσαρμόζεται στο αυτοκίνητο, ειδική για σκύλους. Ο σκύλος θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πίσω διαγώνιο από τον οδηγό κάθισμα – και σε καμία περίπτωση στο μπροστινό – για να μπορεί να έχει οπτική επαφή μαζί σας.