Ψευδοκύηση

Τι είναι η ψευδοκύηση;

Είναι ένα φυσιολογικό σύνδρομο που παρουσιάζεται στα θηλυκά σκυλιά και εξαιρετικά σπάνια στις γάτες. Συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα και εκδηλώνεται σε μη έγκυες σκύλες ανεξάρτητα ηλικίας, φυλής και μεγέθους, προς το τέλος του διοίστρου, στο στάδιο που ακολουθεί τον οίστρο, και παρατηρείται μείωση των συγκεντρώσεων της προγεστερόνης στον ορό του αίματος.

Σπάνια, μπορεί να συμβεί και σε ανύποπτο χρόνο ή 3-4 ημέρες μετά την ωοθηκυστερεκτομή, όταν αυτή πραγματοποιείται στη διάρκεια του διοίστρου. Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, η ψευδοκύηση συνδέεται με ένα αρχέγονο μηχανισμό που επέβαλε στις σκύλες να αναθρέψουν τα ορφανά κουτάβια της αγέλης στην οποία ανήκαν. Σήμερα πιστεύεται ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που υπεισέρχεται στη διαδικασία εκδήλωσης της ψευδοκύησης είναι η προλακτίνη.

stomatiki-igieini-skilou

Πότε η σκύλα μου έχει ψευδοκύηση;

Η διάγνωση της ψευδοκύησης προκύπτει από το ιστορικό που δίνει ο ιδιοκτήτης της θηλυκιάς σκύλας, η οποία εκδηλώνει συμπεριφορά επίτοκης, ενώ δεν ήρθε σε σωματική επαφή με αρσενικό σκύλο στις γόνιμες μέρες της. Αν το παραπάνω δεν είναι γνωστό από τον ιδιοκτήτη, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας πραγματικής κύησης, γίνεται κλινική εξέταση του ζώου, ή ακόμα και απεικονιστική εξέταση, όπως είναι ο ακτινολογικός ή ο υπερηχολογικός έλεγχος.

Τι παρουσιάζει η σκύλα με ψευδοκύηση;

Τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού μπορεί να είναι ψυχογενή, ή/και σωματικά. Στα ψυχογενή συμπτώματα ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται την αλλαγή συμπεριφοράς της σκύλας του, η οποία γίνεται ανήσυχη, καταθλιπτική, ή -σπανίως- επιθετική. Αναζητά, ίσως, περισσότερα χάδια από τους ανθρώπους της και πολλές φορές έχει την τάση να σκάβει σε διάφορα σημεία στον χώρο που ζει, για να κάνει «φωλιά» και να υιοθετεί άλλα ζώα, ή ακόμα και λούτρινα κουκλάκια, και να τους φέρεται σαν να είναι παιδιά της. Στα σωματικά συμπτώματα παρουσιάζεται ανορεξία, διόγκωση της κοιλιάς και -συχνότερα όλων- διόγκωση των μαστών, ιδίως των δύο οπίσθιων, και έκκριση υγρού από αυτούς που μοιάζει με γάλα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψευδοκύηση;

Όλα τα συμπτώματα, ή μέρος αυτών, διαρκούν συνήθως 2-4 εβδομάδες και τις περισσότερες φορές αυτοπεριορίζονται. Φαρμακευτικά βοηθάμε το ζώο μόνον όταν παρουσιάζει υπέρμετρη διόγκωση των μαστικών αδένων και αυξημένη γαλακτόρροια, για να αποφύγουμε επιπλοκές της ψευδοκύησης όπως μαστίτιδα και δερματίτιδα των μαστών. Σπανίως, και μόνο σε ζώα με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά, χρειάζεται να χορηγήσουμε ηρεμιστικά. Απαγορεύεται να εκκενώνουμε το γάλα που συσσωρεύεται στους μαστούς και αποτρέπουμε το ζώο μας να γλείφεται, ή να θηλάζει τον εαυτό του, με παρακολούθηση ή εφαρμογή κολάρου Ελισάβετ, γιατί το ερέθισμα του θηλασμού διεγείρει την έκκριση ορμονών, που διατηρούν τελικά την γαλακτοπαραγωγή.  Οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί ψευδοκύηση στην ίδια σκύλα είναι πολύ υψηλές.

Οι συχνές ψευδοκυήσεις μπορούν να οδηγήσουν, τελικά, ακόμα και σε νεοπλασία των μαστών. Δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τους, οπότε σε ζώα με ιστορικό ψευδοκυήσεων συνιστάται να γίνεται στείρωση.

Κτηνιατρείο Πανόραμα