Λοιμώδης περιτονίτιδα γάτας

Τι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας;

Πρόκειται για σοβαρό λοιμώδες νόσημα, που προκαλείται από τον κορωναϊό της γάτας. Το νόσημα είναι ανίατο και εμφανίζεται με δύο μορφές: την “υγρή”, η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση υγρού στις σωματικές κοιλότητες (θώρακας και κοιλία) και την “ξηρή”, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πυοκοκκιωματωδών αλλοιώσεων σε διάφορα εσωτερικά όργανα (οφθαλμός, ήπαρ, νεφροί, κεντρικό νευρικό σύστημα κ.α.) προκαλώντας την δυσλειτουργία τους.

Πως μεταδίδεται ο ιός;

Οι γάτες αρχίζουν να απεκκρίνουν τον ιό μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση και συνεχίζουν για εβδομάδες, ενίοτε και δια βίου. Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από την στοματορινική οδό μετά από επαφή με μολυσμένα κόπρανα. Οι μολυσμένες επιφάνειες, τα σκεύη φαγητού και νερού, τα είδη ρουχισμού, τα παπούτσια και τα ανθρώπινα χέρια περιλαμβάνονται στους μηχανικούς φορείς του ιού. Ο ιός καταστρέφεται εύκολα από τα περισσότερα απολυμαντικά και απορρυπαντικά, αδρανοποιείται σε 24-48 ώρες στη θερμοκρασία δωματίου, αλλά μπορεί να παραμείνει ζωντανός μέχρι και 7 εβδομάδες στα αποξηραμένα κόπρανα!

Στις γατοεκτροφές, τα γατιά συχνότερα μολύνονται μετά την ηλικία των 6 εβδομάδων, επειδή μειώνεται το επίπεδο μητρικής ανοσίας, από τα μολυσμένα κόπρανα των ενήλικων γατών.

Ποιες γάτες έχουν προδιάθεση στη FIP;

Το στρες (υιοθεσία, χειρουργικές επεμβάσεις ,ξενοδοχείο) αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες. Η FIP είναι ιδιαίτερα συχνή σε γάτες ηλικίας κάτω του έτους και σε περιβάλλοντα με μεγάλη συγκέντρωση γατιών. Οι καθαρόαιμες γάτες φαίνεται να είναι περισσότερο επιρρεπής στο νόσημα.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Μόνο ένα ποσοστό των μολυσμένων γατών αναπτύσσουν τη νόσο. Το ιικό φορτίο και η αντίδραση του ανοσοποιητικού της γάτας καθορίζει εάν θα αναπτυχθεί FIP.

Σ' αυτά τα ζώα μπορούν να εμφανιστούν:

  • Πυρετός κυρίως διαλείπων, ανορεξία, κατάπτωση
  • Απώλεια βάρους
  • Διόγκωση κοιλίας λόγω συσσώρευσης υγρού (ασκίτης)
  • Δύσπνοια λόγω συσσώρευσης υγρού στη θωρακική κοιλότητα

Στην “ξηρή” μορφή τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται.

Έτσι επί προσβολή:

  • Νεφρών: αύξηση της δίψας και της ούρησης
  • Ήπατος: ίκτερος, εμετός κ.α.
  • Οφθαλμού: τυφλότητα, επιπεφυκίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα
  • Κεντρικού νευρικού: αλλαγή συμπεριφοράς, αταξία, παράλυση άκρων, κ.α.
  • Παγκρέατος: εμετός ή/και διάρροια.

Το νόσημα έχει χρόνιο χαρακτήρα και εξελίσσεται σε μια περίοδο μηνών. Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι άτυπα και συγχέονται με αυτά άλλων νοσημάτων της γάτας, καθιστώντας την διάγνωση δύσκολη.

Σ’ αυτό συνεισφέρει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η απόλυτη διαγνωστική εξέταση στη καθημερινή πράξη. Η διάγνωση προκύπτει από την συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων και των εργαστηριακών δοκιμών.

Η ορολογική εξέταση για την ανίχνευση αντισωμάτων του κορωναϊού σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να τεθεί η διάγνωση της λοιμώδους περιτονίτιδας. Αυτό γιατί θετικά σ’αυτή την εξέταση είναι και τα γατιά που έχουν προσβληθεί από το κορωναϊό της γάτας που προκαλεί εντερίτιδα και όχι περιτονίτιδα, και δεν είναι θανατηφόρος.

Πρόληψη της νόσου

Δυστυχώς δεν υπάρχει αποτελεσματικός εμβολιασμός στο εμπόριο μέχρι στιγμής. Οι γάτες που διαβιούν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι σπάνια νοσούν. Πολλή προσοχή χρειάζεται στις γατοεκτροφές και σε μέρη που διαβιούν πολλές γάτες μαζί.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν:

• Διαχωρίζονται οι νεαρές από τις ενήλικες γάτες στην ηλικία των 5-6 εβδομάδων καθώς και οι εγκυμονούσες
• Υπάρχουν σωστές συνθήκες υγιεινής, εξαερισμός και σωστός τρόπος σίτισης και αριθμός αμμοδόχων δηλαδή α) καθημερινή απομάκρυνση των κοπράνων από τις αμμοδόχους, ενώ αντικατάσταση της άμμου και απολύμανση του περιέκτη τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα β) ξεχωριστά δοχεία φαγητού και νερού που θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα γ) συχνό βούρτσισμα τριχώματος έτσι ώστε ν απομακρύνονται υπολείμματα κοπράνων και άμμου που θα καταποθούν με την αυτοπεριποίηση του ζώου δ) η αμμοδόχος να τοποθετείται σε απόσταση από τα σκεύη νερού και φαγητού
• Να αποφεύγονται οι παράγοντες στρες και καταπόνησης
• Κατά του χειρισμούς να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής ώστε να προλαμβάνεται η μηχανική μεταφορά του ιού