Επικίνδυνες τροφές για τα ζώα

(ανθρωπογενούς προέλευσης)

Εάν δεν θέλετε ο 4ποδος φίλος σας να φάει επικίνδυνες τροφές, τότε ενημερωθείτε από το παρακάτω σημείωμα για το ποιες από τις τροφές των ανθρώπων μπορεί να του προκαλέσουν δηλητηρίαση, βλάβες σε ζωτικά όργανα ή σημαντικές διαταραχές και φροντίστε να μη μπορεί να τα βρει, τουλάχιστον μέσα στο σπίτι.

Διαβάστε και τις δύο ενότητες που αφορούν στις επικίνδυνες τροφές στη φύση και τις επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες, ώστε να γνωρίζετε τί πρέπει να αποφεύγετε.

Σοκολάτα

Αν και δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, τα προϊόντα με σοκολάτα περιέχουν μεθυλοξανθίνες (θεοβρωμίνη και καφεΐνη) που είναι τοξικές σε δόση μεγαλύτερη από 20mg/kg . Όσο πιο σκούρη είναι η σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της στις ουσίες αυτές.
Μετά τη λήψη της σοκολάτας από τον σκύλο χρειάζονται 10 ώρες μέχρι να απορροφηθεί και να εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν υπερδιέγερση, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία και επιληπτικές κρίσεις (σπάνια). Όταν η θεραπεία είναι έγκαιρη η πρόγνωση για το ασθενές ζώο είναι καλή.

Κρεμμύδια, σκόρδο, πράσο

(οικ.Λειριίδων)

Τα κρεμμύδια είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον σκύλο και την γάτα. Τα κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα ή μέσα σε φαγητό (ακόμα και σε παιδικές τροφές). Κατανάλωση 5 g/kg στη γάτα ή 15-30 g/kg στο σκύλο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αιματολογικές διαταραχές. Τα κλινικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και αρκετές ημέρες μετά την λήψη και περιλαμβάνουν κατάπτωση, αιμοσφαιρινουρία, ίκτερο, ταχύπνοια και ταχυκαρδία. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί ανορεξία, κοιλιακός πόνος και διάρροια.

Σταφύλια και σταφίδες.

Σε δόση 10-27g/kg μπορεί να προκληθεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η θνησιμότητα φτάνει το 50-75% των περιστατικών που έχουν αναφερθεί. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός όπως άλλωστε και το αν προκαλείται τοξίκωση μόνο μετά από κατανάλωση σε μεγάλες δόσεις ή αν οι υπεύθυνες ουσίες δρουν αθροιστικά και σε μικρότερες ποσότητες. Εκτός από την ολιγουρία ή και ανουρία (λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας) περιλαμβάνονται και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, αφού οι σκύλοι παρουσιάζουν εμέτους μερικές ώρες μετά την λήψη

Μουχλιασμένα τρόφιμα

Η μουχλιασμένη τροφή μερικές φορές περιέχει μυκοτοξίνες ( κυρίως Penicillium spp.) τα κλινικά συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σε διάστημα 2 ωρών από την λήψη και περιλαμβάνουν έμετο, μυικό τρόμο ή/και επιληπτικές κρίσεις . Σε πολλά περιστατικά παρατηρείται πυρετός. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή στο σκύλο με δηλητηρίαση από μυκοτοξίνες είναι η εισροφητική πνευμονία.

Ζυμάρι

Το ζυμάρι στο στομάχι του ζώου διαστέλλεται και δημιουργεί προβλήματα γαστρικής διάτασης και έμφραξης. Επίσης η μαγιά μετατρέπεται σε αιθανόλη , η οποία απορροφάται από το στομάχι και το έντερο και προκαλείται δηλητηρίαση. Εκτός από τα κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με γαστρεντερική έμφραξη πιθανών να παρατηρήσετε και αταξία ή κατάπτωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρούνται αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Καρύδια macadamia

Ο μηχανισμός δηλητηρίασης του σκύλου από καρύδια macadamia δεν είναι γνωστός . Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται μετά τη κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας καρυδιών (2,4 g/kg ) και περιλαμβάνουν έντονη αδυναμία στα οπίσθια άκρα, κατάπτωση, έμετο, αταξία, μυικό τρόμο και υπερθερμία. Οι περισσότεροι σκύλοι επανέρχονται χωρίς θεραπεία μέσα σε 48 ώρες.

Αλκοόλ

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλκοόλ στα ζώα είναι παρόμοια με εκείνα σε ανθρώπους, και μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, προβλήματα αναπνοής , κώμα και σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο.

Αβοκάντο

Έχουν μια ουσία που ονομάζεται Persin που μπορεί να δράσει ως δηλητήριο στο ζώο, προκαλώντας έμετο και διάρροια.

Ξυλιτόλη

Αυτή η γλυκαντική ουσία βρίσκεται σε πολλά προϊόντα, όπως στην τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Προκαλεί ταχεία πτώση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις. Ηπατική ανεπάρκεια έχει επίσης αναφερθεί σε ορισμένους σκύλους.

Κτηνιατρείο Πανόραμα