Λύσσα σκύλου - γάτας

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λύσσα είναι ένα νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Στην Ευρώπη καταγράφονται κάθε χρόνο 6.000 κρούσματα σε ζώα.

Ακόμα και σήμερα παραμένει μια απειλή για την ανθρωπότητα. Οι θάνατοι από το νόσημα ξεπερνούν παγκόσμια τους 45.000 ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι 4.000.000 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλονται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερο από 80 χώρες του κόσμου.

Το τελευταίο κρούσμα σε άνθρωπο στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το 1970, ενώ το 1987 έγινε η τελευταία καταγραφή κρούσματος λύσσας σε κυνηγητικό σκύλο στην περιοχή του Έβρου μέχρι που τον Οκτώβριο του 2012 έγινε διάγνωση λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας (κόκκινη αλεπού), ενώ από τότε έχουν διαγνωστεί περαιτέρω κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η λύσσα είναι ένα ιογενές νόσημα που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας εγκεφαλίτιδα. Παρόλο που κατά κύριο λόγο θεωρείται νόσημα των σαρκοφάγων, προσβάλει τα περισσότερα είδη των θηλαστικών και τον άνθρωπο. Μεγαλύτερη ευπάθεια στον ιό παρατηρείται κυρίως στην αλεπού, το λύκο, το κουνάβι, τον ασβό, τη νυχτερίδα, τα μικρά τρωκτικά κ.α.

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων μέσα από εκδορές και μικροτραύματα ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους. Ακόμη είναι πιθανή η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα όταν υπάρχει στα ούρα των νυχτερίδων, μέσω σταγονιδίων σε σπηλιές ή σε εργαστήρια όπου οι νυχτερίδες κρατούνται σαν πειραματόζωα.

Σημαντικό είναι πως ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο.

Η περίοδος επώασης του νοσήματος στον άνθρωπο είναι 2-8 εβδομάδες, στο σκύλο και τις γάτες 10 ημέρες έως 2 ή και περισσότερους μήνες και στα βοοειδή 25-150 ημέρες. Στο διάστημα αυτό δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα και η περίοδος αυτή αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επιτυχή θεραπεία του νοσήματος. Από τη στιγμή που εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα, η νόσος είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρος.

Συμπτώματα Λύσσας στον σκύλο

Στο σκύλο η λύσσα εμφανίζεται με 2 μορφές:

  • τη μανιακή και
  • την καταθλιπτική.

Και στις δύο περιπτώσεις η διάρκεια του νοσήματος είναι περίπου 7 ημέρες.

Η μανιακή εκδηλώνεται με αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου το οποίο ή απομονώνεται σε σκιερά μέρη ή παρουσιάζει νευρικότητα. Το ζώο είναι ανόρεχτο και παρουσιάζει ερεθισμό στο σημείο που δαγκώθηκε. Εμφανίζονται συμπτώματα φόβου και επιθετικότητας.

Στην καταθλιπτική μορφή παρατηρείται παράλυση του τραχήλου και των μυών της κατάποσης που συνοδεύεται από άφθονη σιαλόρροια. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι ο σκύλος τους κατάπιε κάποιο κόκαλο και προσπαθούν να το βγάλουν για να βοηθήσουν το ζώο, εκθέτοντας έτσι τον εαυτό τους στη μόλυνση. Το νόσημα και εδώ συνεχίζεται με παράλυση των άκρων, γενικευμένη παράλυση και θάνατο.

Συμπτώματα Λύσσας στη γάτα

Στις γάτες η λύσσα εμφανίζεται κυρίως με τη μανιακή μορφή, δηλαδή, αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου το οποίο ή απομονώνεται σε σκιερά μέρη ή παρουσιάζει νευρικότητα. Το ζώο είναι ανόρεχτο και παρουσιάζει ερεθισμό στο σημείο που δαγκώθηκε. Εμφανίζονται συμπτώματα φόβου και επιθετικότητας.

Συμπτώματα Λύσσας στον άνθρωπο

Στον άνθρωπο τα συμπτώματα δε διαφέρουν πολύ. Στην αρχή τα συμπτώματα της λύσσας είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο το τραύμα πρέπει άμεσα να καθαρίζεται με άφθονο νερό και σαπούνι (πλύσιμο τουλάχιστον 15 λεπτά) και στη συνέχεια προστίθεται ισχυρό απολυμαντικό (σκεύασμα διαλύματος ιωδίου ή οινόπνευμα). Στη συνέχεια επιβάλλεται η επίσκεψη σε ιατρό για την περαιτέρω φροντίδα του τραύματος και τη χορήγηση πιθανών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις θετικής διάγνωσης ο ασθενής καταλήγει σε θάνατο.

!

Αναφορικά με την πρόληψη της νόσου είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ των σκύλων και γατών για το νόσημα συμπεριλαμβανομένων των ποιμενικών και των κυνηγητικών.

Κτηνιατρείο Πανόραμα