Μεταφορά ζώων σε
Μέσα Μαζικής Μεταφορά

(αστική συγκοινωνία, υπεραστική, πλοία)

Στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ αναφέρει:

  • Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
  • Οι σκύλοι βοήθειας εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
  • Οι ιδιοκτήτες ή οι κάτοχοι των σκύλων που ταξιδεύουν συνοδευόμενοι με το ζώο τους, υποχρεούνται να φέρουν πάντα μαζί τους το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου.»

Μεταφορά ζώου με Λεωφορεία Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ)

Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.

Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως δέκα (10) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50x40x35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών.

Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,

(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και (β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ.

Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.

Μεταφορά ζώου με επιβατηγά πλοία

Η μεταφορά κατοικίδιων ζώων στα πλοία ρυθμίζεται σύμφωνα με:

Το άρ. 13 παρ. 1-4 του Π.Δ. 101/1995 (ΦΕΚ 61, τ.Α΄,  31/03/1995):

«Τα επιβατηγά πλοία άνω των 25 m πρέπει να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους και 1 κλωβό ανά 200 επιβάτες και η διατήρηση των ζώων σε αυτά είναι ΔΩΡΕΑΝ. Τα μεγάλα ζώα συντροφιάς παραμένουν καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού εντός αυτών των χώρων, επιτρέπεται μόνο 1 ζώο ανά κλουβί, ενώ υπάρχουν και πλοία που έχουν καμπίνες που επιτρέπονται τα μικρόσωμα κατοικίδια ζώα, χωρίς να επιτρέπεται να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους. Οι σκύλοι βοηθείας μπορούν να κινούνται κι εντός των χώρων ενδιαίτησης επιβατών, εφόσον έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά, σήμανση (τσιπ) και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας. Τα επιβατηγά πλοία κάτω των  25 m δεν υποχρεούνται να έχουν κατάλληλους χώρους για τη μεταφορά των ζώων, ωστόσο, τα μικρά ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταφέρονται σε ειδικά κλουβιά μεταφοράς, ενώ τα μεγάλα πρέπει να φέρουν φίμωτρο υποχρεωτικά. ΠΑΝΤΑ το ζώο πρέπει να συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του, κοντά του με λουρί χειρισμού, να έχει σήμανση (τσιπ) και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν για την μη όχληση των λοιπών συνεπιβατών.

Το άρ. 10 παρ. 2 & 3 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 4235/14:

Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθµίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισµών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η µεταφορά µικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδροµικά και σταθερής τροχιάς µέσα µαζικής µεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετηµένα σε ασφαλές κλουβί µεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισµού, µπορούν να µεταφέρονται στα µέσα µεταφοράς, χωρίς κλουβί µεταφοράς και χωρίς φίµωτρο, ανεξάρτητα από το µέγεθός τους.

Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόµενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη µεταφορά µεγάλων ζώων συντροφιάς.»

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η διατήρηση και φύλαξη ζώου, αλλά και ηπαραμονή επιβατών εντός αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος στο χώρο στάθμευσης.