Στοματική υγιεινή του σκύλου
και της γάτας

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν χρησιμοποιούν τα δόντια τους μόνο για να φάνε. Τα δόντια είναι απαραίτητα εργαλεία για να κουβαλούν, να τραβούν και να μασούν πράγματα, για να παίζουν και για να έχουν μια δραστήρια ζωή. Τα δόντια για τους σκύλους και τις γάτες είναι τόσο σημαντικά όσο τα χέρια για τον άνθρωπο.

Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι και οι γάτες αλλάζουν δύο οδοντοστοιχίες στη ζωή τους, γεννιούνται όμως χωρίς δόντια. Στην αρχή της ζωής τους, τα κουτάβια έχουν 28 νεογιλά δόντια και τα γατάκια 26.

Στο χώρο μας, πραγματοποιούνται έλεγχοι της στοματικής και της οδοντιατρικής υγιεινής του ζώου σας καθώς και καθαρισμός δοντιών υπό γενική αναισθησία με ειδικό μηχάνημα υπερήχων.

Τα νεογιλά δόντια πέφτουν όταν αρχίζουν να αντικαθίστανται από μόνιμα ενήλικα δόντια, κάτι που ξεκινά συνήθως να συμβαίνει κατά τον τέταρτο περίπου μήνα ζωής. Όταν τα νεογιλά δόντια πέφτουν συχνά το κατοικίδιο τα καταπίνει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό όμως να τα βρείτε και στο χαλάκι του ή στο πάτωμα. Εάν η ρίζα δεν απορροφηθεί, το νεογιλό δόντι θα παραμείνει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό πλάκας ανάμεσα στα δύο δόντια που αλληλεπικαλύπτονται.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο με ποικίλα προβλήματα για το ζωάκι σας γι αυτό και είναι προτιμότερη η εξαγωγή του το συντομότερο.

Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με τη φυλή, αλλά οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι έχουν 42 δόντια και οι περισσότερες ενήλικες γάτες έχουν 30, από τα οποία τα τελευταία που φυτρώνουν είναι οι γομφίοι. Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες έχουν ολοκληρωμένη μόνιμη οδοντοστοιχία μέχρι τους 6-8 μήνες.

Όπως και ο άνθρωπος έτσι και οι 4ποδοι φίλοι μας, αντιμετωπίζουν ποικίλα οδοντικά προβλήματα, όπως π.χ. νεογιλά δόντια που δεν πέφτουν, ανωμαλία σύγκλεισης γνάθου, σχηματισμό πλάκας, εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσο. Η τερηδόνα εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια σε σκύλους και γάτες.

stomatiki-igieini-skilou

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις για προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, περιλαμβάνουν δυσάρεστη αναπνοή, ερυθρότητα και οίδημα των ούλων στην περιοχή όπου εφάπτονται με τα δόντια, αιμορραγία στα ούλα, ακόμη και μεταβολές στη συμπεριφορά των 4ποδων φίλων μας.

Ζώα που πάσχουν από νόσο των ούλων ενδέχεται να εμφανίσουν βαθμιαίες αλλαγές και στη συμπεριφορά τους, όπως για παράδειγμα, μπορεί να μειωθεί η ζωντάνια τους και η κοινωνικότητά τους, να μην έχουν όρεξη για παιχνίδι, να κρύβονται. Η απροθυμία να αφήσουν τον ιδιοκτήτη ή τον κτηνίατρο να πλησιάσει στο στόμα τους ή ακόμα και να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί ένδειξη πόνου στα ούλα. Πολλοί ιδιοκτήτες μένουν έκπληκτοι με τη διαφορά στη ζωντάνια του ζώου μετά από οδοντική θεραπεία από το κτηνίατρο.

Επειδή η στοματική υγιεινή εξαρτάται από τα υγιή δόντια, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να τα πηγαίνουν τακτικά στον κτηνίατρο για οδοντικό έλεγχο και να καθιερώσουν ένα πρόγραμμα καθημερινής στοματικής φροντίδας ήδη από τη νεαρή ηλικία του ζώου.

Ένα τακτικό πρόγραμμα φροντίδας στο σπίτι μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου.

Η καλή στοματική υγιεινή όμως ξεκινά με τη σωστή διατροφή. Είναι σημαντικό τα κουτάβια και τα γατάκια καθώς και οι ενήλικοι σκύλοι και γάτες να έχουν μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με την ηλικία τους προκειμένου να διασφαλίζεται ότι λαμβάνουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών, των δοντιών και των ούλων

Η πρόληψη είναι η πιο σωστή θεραπεία.

❤️

Επισκεφτείτε μας και ρωτήστε για τη σωστή υγιεινή του στόματος του μικρού σας φίλου!