Διροφιλάρια – το σκουλήκι της καρδιάς

Η νόσος αυτή προκαλείται από το παράσιτο Dirofilaria Immitis και μολύνει τους σκύλους,με μικρότερη συχνότητα τις γάτες, τις αλεπούδες και άλλα κυνοειδή.

Η Διροφιλάρια ή όπως είναι πιο διαδεδομένη “Το σκουλήκι της καρδιάς” μεταδίδεται στον σκύλο μετά από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου γίνεται στην πνευμονική αρτηρία και απελευθερώνονται οι μικροφιλάριες που ανευρίσκονται στο αίμα του ζώου μετά από διάστημα 6-9 μηνών. Oι σκύλοι που έχουν μολυνθεί τις περισσότερες φορές παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Ωστόσο όσα ζώα νοσήσουν θα εμφανίσουν σταδιακά δύσπνοια, παροξυστικό βήχα (ιδαίτερα μετά από εκγύμναση πχ.κυνήγι), αναιμία,ανορεξία ,εύκολη κόπωση,κατάπτωση,κακή ποιότητα τριχώματος. Οι αλλοιώσεις που προκαλλούνται από τα παράσιτα οδηγούν σε σοβαρές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς,των νεφρών και των πνευμόνων και σταδιακά σε διόγκωση της δεξιάς καρδιάς(cor pulmonale),υπέρταση,καρδιακή ανεπάρκεια και τέλος στο σύνδρομο της οπίσθιας κοίλης φλέβας καταστροφή του ήπατος και το θάνατο.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με ένα ειδικό γρήγορο τέστ αίματος στο κτηνιατρείο μέσα σε 10 λεπτά ή σε συνεργασία με κάποιο εργαστήριο από τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την μόλυνση. Για την αντιμετώπιση της νόσου χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό φαρμάκων που στόχο έχουν την θανάτωση των ενήλικων παρασίτων σε συνδυασμό με αυστηρό περιορισμό του ζώου και σταδιακή εξόντωση των μικροφιλαριών με ειδικά αντιπαρασιτικά χάπια σε μηνιαία-διμηνιαία βάση για πάνω από δύο χρόνια.

Είναι εξαιρετικής σημασίας επομένως η σωστή ενημέρωση από τον κτηνίατρο και η πρόληψη του 4ποδου φίλου σας για το νόσημα αυτό!