Μεταφορά της γάτας στο κτηνιατρείο

10 συμβουλές

  • ΜΗ μεταφέρετε τη γάτα στα χέρια σας! Επιλέξτε ένα γερό κλουβί μεταφοράς, το οποίο κατά προτίμηση να μπορεί να ανοίγει τόσο από μπροστά όσο και από το επάνω μέρος. Ένα εύκολο αφαιρούμενο πάνω μέρος θα επιτρέψει να εξεταστεί μια όχι και τόσο φιλική γατούλα ενώ αυτή παραμένει στο μισό κάτω μέρος του κλουβιού. Φροντίστε αυτό να είναι άνετο και κατάλληλο για το μέγεθος του ζώου. Εστιάστε στα πρακτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά και αποφύγετε τα φανταχτερά και συχνά ακριβά κλουβιά μεταφοράς. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας.
  • Το κλουβί ΜΗΝ το αποθηκεύετε, αφήστε το να υπάρχει μέσα σε κάποιο σημείο του σπιτιού ώστε η γάτα να το θεωρεί οικείο χώρο.
  • Μη βάζετε τη γατούλα στο κλουβί μόνο για να τη μεταφέρετε στο κτηνιατρείο. Θα συνδυάσει τη μετακίνησή της με αυτό, με κάτι δυσάρεστο. Τοποθετήστε τη γατούλα από μικρή ηλικία στο κλουβάκι είτε για μικρές βόλτες με το αυτοκίνητο, είτε απλά για να μείνει λίγο διάστημα εκεί ώστε να το συνηθίζει.
  • Τοποθετήστε μέσα στο κλουβάκι κάποιο ρούχο / αντικείμενο με τη μυρωδιά σας ή τη μυρωδιά της γάτας σας, ώστε το κλουβάκι να είναι περισσότερο οικείο σ αυτήν. Μπορείτε 30 λεπτά πριν την αναχώρησή σας, να ψεκάσετε μια συνθετική φερομόνη για γάτες, είτε στο κλουβάκι είτε στο ρούχο / αντικείμενο που βρίσκεται μέσα σ αυτό. Θα βοηθήσουν ώστε το ζωάκι να παραμείνει ήσυχο. Τοποθετήστε ένα υπόστρωμα στο πάτωμα του κλουβιού και να έχετε και ένα επιπλέον μαζί σας σε περίπτωση που το ζώο λερώσει. Σκεπάστε το κλουβάκι με μια κουβερτούλα / πετσέτα. Οι περισσότερες γάτες νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν δε βλέπουν έξω και δεν έχουν άλλα ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Για να βάλετε τη γάτα στο κλουβί, αν δεν μπαίνει μόνη της, μπορείτε με ηρεμία να πάρετε το κλουβί και να την τοποθετήσετε μέσα σ αυτό από το επάνω άνοιγμα. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να αφαιρέσετε το επάνω μέρος του κλουβιού και να το τοποθετήσετε ξανά μόλις η γάτα μπει στο κάτω μισό. Εάν η γάτα δε θέλει πραγματικά να μπει στο κλουβί μπορείτε να την τυλίξετε με μια πετσέτα που έχει τη μυρωδιά της ή που έχετε ψεκάσει με φερομόνη και να την τοποθετήσετε μαζί με αυτήν στο κλουβί.

  • Κατά τη μετακίνησή σας με το αυτοκίνητο ΜΗΝ αφήνετε τη γάτα να κινείται ελεύθερα μέσα σ αυτό.
  • Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της γατούλας σας, βεβαιωθείτε πως το κλουβί της δεν ταράζεται τόσο κατά τη διάρκεια που βρίσκεστε στο αυτοκίνητο όσο και όταν το κρατάτε και προχωράτε. Ασφαλίστε το είτε στο χώρο των ποδιών είτε χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας πάνω στο κάθισμα. Αποφύγετε τη δυνατή μουσική και οδηγείτε προσεκτικά. Όσο πιο ήσυχος ο ιδιοκτήτης τόσο πιο ήρεμο και το ζώο.
  • Εφαρμόστε την ίδια διαδικασία και κατά την επιστροφή σας στο σπίτι.
  • Όταν επιστρέφετε στο σπίτι και έχετε κι άλλες γάτες, αφήστε τη γάτα που επιστρέφει μέσα στο κλουβί για μερικά λεπτά και δείτε πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες γάτες. Αν όλες οι γάτες παραμένουν ήρεμες μπορείτε να ανοίξετε το κλουβί και να την αφήσετε μαζί με τις υπόλοιπες. Εάν νιώθετε ότι υπάρχει ένταση ανάμεσά τους αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί η γάτα που επιστρέφει έχει τη μυρωδιά του ιατρείου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο κρατήστε τη γάτα σας σε ξεχωριστό δωμάτιο με δοχείο άμμου, φαγητό και νερό για 24 ώρες ώστε να πάρει ξανά οικεία μυρωδιά.

Το κτηνιατρείο μας διαθέτει στην υποδοχή συσκευή αποσμητικού Feliway. Η συσκευή απελευθερώνει στο περιβάλλον φερομόνη που βοηθάει τις γάτες να αισθάνονται περισσότερο άνετα σ αυτό. Τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς της γατούλας σας ψηλά στην καρέκλα και σκεπάστε το με την κουβερτούλα που θα έχετε μαζί σας ή που θα βρείτε στην υποδοχή του ιατρείου μας. Θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο περισσότερο ήρεμη διατηρείται τόσο καλύτερη η εξέτασή της στη συνέχεια.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, αν δεν πρόκειται για κάτι επείγον, κλείστε ραντεβού ημέρα που η κτηνίατρος δέχεται περισσότερες γάτες και ζητήστε συμβουλές για την εκπαίδευση του 4ποδου φίλου σας!

Κτηνιατρείο Πανόραμα