Ευνουχισμός

στείρωση αρσενικού σκύλου

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες διστάζουν να στειρώσουν – ευνουχίσουν τον σκύλο τους. Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται  πως δε θέλουν να πάνε κόντρα στη φύση του ζώου, στειρώνοντας τo σκύλο τους.

Η στείρωση  είναι  μία υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου. Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη , ή σωστότερα οι κίνδυνοι που υπάρχουν (εφόσον γίνεται με όλους τους κανόνες ασφαλείας) είναι κατά πολύ λιγότεροι από τα οφέλη για την υγεία και ευζωία του ίδιου του ζώου.

Τι είναι ο ευνουχισμός;

Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν μετά τον ευνουχισμό;

Ο ευνουχισμός είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι όρχεις του αρσενικού ζώου. Καταλληλότερη ηλικία για τον ευνουχισμό είναι 10 -16 μηνών. Μπορεί φυσικά να γίνει σε ζώα που έκλεισαν τον έκτο μήνα της ζωής τους ή και πολύ μεγαλύτερα , χωρίς να προκύπτουν  προβλήματα για την υγεία τους.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητος ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ζώα επιβαρυμένα ή ηλικιωμένα. Αυτό περιλαμβάνει αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο , ακτινογραφίες θώρακα και κοιλίας αλλά και υπερηχογραφικό έλεγχο . Πριν το χειρουργείο συστήνεται 12ωρη νηστεία , και 1-2 ώρες στέρηση νερού.

Πως γίνεται η επέμβαση στείρωσης του αρσενικού σκύλου

Η χειρουργική επέμβαση γίνετε με το ζώο σε γενική αναισθησία . Είναι μια επέμβαση ρουτίνας χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ,αλλά όπως κάθε επέμβαση έχει κάποιο βαθμό κινδύνου . Η συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνετε με ενδοδερμικό ενταφιασμό των ραμμάτων  ,ώστε να μην τα πειράζει το ζώο , αλλά και να μην χρειαστεί να αφαιρεθούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα . Το όσχεο είναι συχνά πρησμένο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, οδηγώντας μερικούς ιδιοκτήτες ζώων να αμφιβάλλουν για το αν έγινε ο ευνουχισμός. Αν ο ευνουχισμός γίνει σε μικρή ηλικία, το όσχεο προοδευτικά θα έρθει στο ίδιο επίπεδο με το δέρμα ενώ αν γίνει σε ενήλικο σκύλο, θα συρρικνωθεί και θα παραμείνει ως πτυχή του δέρματος. Επίσης για λίγες μέρες μπορεί η περιοχή της επέμβασης να είναι μελανιασμένη, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας ούτε προκαλεί επιπλέον πόνο.

Για κάποιο χρονικό διάστημα (3-8 μήνες ) ,μετά τον ευνουχισμό , το ζώο μπορεί να είναι σεξουαλικά δραστήριο ,ιδιαίτερα αν η επέμβαση γίνει σε ενήλικα ζώα , αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γόνιμο .

Μετά την χειρουργική επέμβαση μπορεί να χορηγηθούν κάποια φάρμακα (αντιβίωση, παυσίπονο) αν κριθούν αναγκαία για μερικές ημέρες . Κλινική επανεξέταση  μπορεί και πρέπει να γίνει την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση. Αν  ο σκύλος σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, θα πρέπει να τοποθετηθεί  περιλαίμιο Ελισάβετ το οποίο τον εμποδίζει να το κάνει . Πολύ σημαντικό είναι να φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα.

Ζητήστε την βοήθειά μας σε περίπτωση που παρατηρήσετε έντονη αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος , οίδημα στην περιοχή της χειρουργικής τομής , δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης , ή ληθαργικότητα και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.

Για ποιους λόγους είναι καλό να στειρώσω – ευνουχίσω τον σκύλο μου;

Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή τεστοστερόνης. Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας (6-18 μήνες), τα επίπεδα των ορμονών αυξάνουν τόσο ώστε τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του ζώου που σχετίζονται με το φύλο να γίνονται πιο εμφανή. Πολύ συχνά αυτά περιλαμβάνουν (χωρίς να αποτελούν το μοναδικό αίτιο πάντα) την τάση ο σκύλος να καβαλάει, να σηκώνει το πισινό του πόδι και να παρουσιάζει υψηλά επίπεδα επιθετικότητας προς άλλα ζώα αλλά ακόμα και προς τον άνθρωπο! Έτσι, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η αφαίρεση των όρχεων μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης και επομένως τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο ευνουχισμένος αρσενικός δεν έχει τάσης φυγής με κίνδυνο να χαθεί, να μπλέξει σε καυγάδες και τραυματισμούς ή πολύ συχνά να τραυματιστεί από αυτοκίνητο ή να δηλητηριαστεί με δόλο ή τυχαία.

Η στείρωση /ευνουχισμός συμβάλει στην αποφυγή προβλημάτων υγείας για το ζώο. Για το αρσενικό ζώο που θα ευνουχιστεί αποκλείονται κάποια ορμονικά προβλήματα που συνδέονται με την δραστηριότητα των όρχεων, νεοπλασίες των όρχεων και μειώνετε η πιθανότητα υπερπλασίας του προστάτη , προστατίτιδας και τα επακόλουθα αυτών , (δυσκοιλιότητα , περινεϊκή κήλη).

Η στείρωση / ευνουχισμός συμβάλει στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων . Δυστυχώς τα αδέσποτα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα  στην χώρα μας που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις τραγικές . Ένα πρόβλημα που οφείλεται από την μια πλευρά στην μη σωστή εφαρμογή από την πολιτεία της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας , αλλά από την άλλη στην ανεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα , των ίδιων των πολιτών.

Τέλος αν ακόμα σκέφτεστε το οικονομικό θέμα, σίγουρα θα σας κοστίσει περισσότερο αν θα χρειαστεί να θεραπεύσετε το ζώο σας μετά από καυγά, ατύχημα και εμφάνιση νοσήματος που θα είχαν αποφευχθεί αν είχε στειρωθεί – ευνουχιστεί. Και σίγουρα το κόστος της απώλειάς του αν χαθεί στη διάρκεια της περιπλάνησής του για αναζήτηση θηλυκιάς είναι ανυπολόγιστο!

Μύθοι που υπάρχουν μετά τη στείρωση

  • Τα στειρωμένα /ευνουχισμένα ζώα παχαίνουν. Κανένα ζώο δεν παχαίνει χωρίς να φάει περισσότερο από αυτό που χρειάζεται και για αυτό το ‘περισσότερο’ υπεύθυνη δεν είναι η στείρωση – ευνουχισμός ,αλλά ο ιδιοκτήτης του .Η στείρωση – ευνουχισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται λιγότερη τροφή . Έτσι, αν δεν προσαρμοστείτε  στην νέα κατάσταση  και ακόμα χειρότερα αν ταΐζετε αποφάγια και πολλές λιχουδιές είναι βέβαιο ότι το κατοικίδιο σας θα γίνει παχύσαρκο .
    Η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη αν αφήνετε το ζώο σας να τεμπελιάζει . Πρέπει εσείς να το βγάζετε βόλτα και όπως είπαμε στην αρχή να του δίνετε την δυνατότητα  για παιχνίδι και άθληση. Σε όλη αυτή την κατάσταση  σημαντική βοήθεια  είναι η επιλογή κατάλληλης τροφής για στειρωμένα ζώα .Οι τροφές αυτές  είναι έτσι φτιαγμένες ώστε το ζώο σας να μπορεί να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό του , χωρίς να παίρνει μεγάλα ποσά ενέργειας.
  • Τα στειρωμένα / ευνουχισμένα ζώα αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα. Το κατοικίδιο σας όπως και κάθε ζώο σε αυτόν τον πλανήτη συμμετέχει στην σεξουαλική  πράξη με τα ένστικτα του . Δεν έχει συνείδηση του τι κάνει ,για πιο λόγο το κάνει , και πιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού που κάνει. Δεν γνωρίζει ότι οφείλει να διαιωνίσει το είδος του , και να αποκτήσει κουταβάκια που θα αποτελέσουν την συνέχιση της γενιάς του . Επίσης κανένα ζώο δεν γνωρίζει αν είναι άρτιο σεξουαλικά ή όχι , αλλά ούτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό . Για αυτό εξάλλου κανένα στειρωμένο ζώο δεν θα αποτελέσει ποτέ στην ζωή του αντικείμενο χλευασμού ή οίκτου από τους ‘συμμαθητές’ του ή τους ‘φίλους’ του ! Έτσι το στειρωμένο κατοικίδιο σας θα διάγει βίο ανέμελο και ευτυχισμένο ,γιατί απλά δεν γνωρίζει ότι θα μπορούσε να είχε κάτι που του αφαιρέθηκε , και εκτός αυτού δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να το μάθει ποτέ και άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχική του ισορροπία .
    Κανένας αρσενικός σκύλος λοιπόν , δεν θα αντιληφθεί μετά τον ευνουχισμό του , ότι απώλεσε το ανδρισμό του. Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας. Το κυριότερο λάθος  που γίνετε ακόμα και από ανθρώπους που αγαπούνε τα ζώα είναι ότι τα αντιμετωπίζουν  όχι σαν ζώα αλλά σαν ανθρώπους . Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κακομεταχείριση του κατοικίδιου.
  • Η στείρωση /ευνουχισμός των κατοικίδιων  είναι κόντρα στην φύση τους. Αυτοί που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο μάλλον έχουν ξεχάσει ότι ζούμε σε ένα κόσμο που έτσι και  αλλιώς είναι σε κόντρα με την φύση. Κατασκευάσαμε πολυκατοικίες , μετακινούμαστε με τροχοφόρα και αεροπλάνα , χρησιμοποιούμε με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους τον ορυκτό πλούτο της γης , επίσης την τροφή μας δεν την συλλέγουμε από την φύση εδώ και αρκετά χρόνια , αλλά την παίρνουμε  καλλιεργώντας την γη και μάλιστα με βίαιο τρόπο , και στο δια ταύτα … εξημερώσαμε τα άγρια ζώα και τα κάναμε κατοικίδια . Δεν ζούμε λοιπόν στη φύση , όπως ούτε και τα κατοικίδιά μας , και εφόσον αυτή είναι η επιλογή μας οφείλει ο καθένας από εμάς να  αναλάβει απέναντι τους  τις ευθύνες του .
Κτηνιατρείο Πανόραμα