Στείρωση σκύλας

Η στείρωση στο θηλυκό σκύλο

🐕

Στειρώστε το σκύλο σας! Βοηθήστε στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού.

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο αν θα συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων ή θα βοηθήσει στην επίλυσή του.

Κάθε θηλυκός σκύλος γεννάει κατά μέσο όρο 6-8 κουταβάκια κάθε φορά! Πριν αφήσετε το σκυλάκι σας να έρθει στην κατάσταση αυτή, αναρωτηθείτε αν θα μπορέσετε να βρείτε σπίτι για όλα τα μωρά που θα γεννηθούν και δε θα συμβάλλετε στο πρόβλημα των άστεγων κατοικίδιων. Από την άλλη πλευρά, αν τα καταφέρετε, μήπως στην πραγματικότητα στερήσετε ένα καλό σπίτι από άλλα κουταβάκια που είναι σε λίστα αναμονής;

Θετικά της στείρωσης

  • Αποφυγή εγκυμοσύνης, που συνεπάγεται φροντίδα εγκύου, παρακολούθηση εγκυμοσύνης, παρακολούθηση τοκετού, φροντίδα μητέρας και κουταβιών (σε κάποιες περιπτώσεις το θηλυκό δεν είναι καλή μητέρα για τα μωρά με αποτέλεσμα να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση στο τάϊσμα, στο καθάρισμα, στη ζεστασιά κτλ), ανεύρεση σπιτιού για τα κουταβάκια.
  • Σταματάει η εμφάνιση οίστρου, κατά τη διάρκεια του οποίου στάζει αίμα από το αιδοίο και προσελκύονται αρσενικά
  • Μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών
  • Εξαλείφεται τόσο η περίπτωση εμφάνισης ψευδοκύησης όσο και ο κίνδυνος πρόκλησης πυομήτρας

Σε περίπτωση ακόμα που σκέφτεστε τα χρήματα: Μήπως τελικά η στείρωση θα είναι πιο οικονομική;

Σε ποια ηλικία πρέπει να στειρώσουμε το σκυλί;

Μεταξύ 1ου και 3ου οιστρικού κύκλου. Αν η στείρωση πραγματοποιηθεί νωρίτερα αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ακράτεια ούρων (η οποία θεραπεύεται), ενώ αν γίνει αργότερα δε μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών. Την καλύτερη στιγμή θα την ορίσει ο προσωπικός κτηνίατρος του ζώου ανάλογα πάντα με τη ράτσα, την ηλικία, την κλινική και αιματολογική του εικόνα και την περίοδο του οιστρικού κύκλου στην οποία αυτό βρίσκεται.

Υπάρχει τρόπος να στειρωθεί ένα σκυλί χωρίς επέμβαση;

Υπάρχει, με φαρμακευτική αγωγή αλλά δε συνιστάται διότι ο κίνδυνος από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

Θα παχύνει η σκυλίτσα μετά τη στείρωση;

Μετά τη στείρωση αλλάζει ο βασικός μεταβολισμός του ζώου και υπάρχει προδιάθεση. Αν η σκυλίτσα διατρέφεται σωστά και ασκείται με παιχνίδια και περιπάτους τότε σίγουρα θα είναι όχι μόνο σε καλή φυσική κατάσταση και σωστό βάρος, αλλά και ευτυχισμένη διπλά!

Πώς γίνεται η στείρωση στα σκυλιά;

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση (διάρκειας περίπου 1 ώρας) που αν και πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.

Προηγείται κλινική εξέταση και εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει η ολική αναισθησία και το χειρουργείο με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκειά της αφαιρούνται η μήτρα και οι δύο ωοθήκες και χορηγούνται παυσίπονο, αντιβιοτικό και κάθε άλλο φάρμακο που ο κτηνίατρος θα κρίνει απαραίτητο.

Θα πονάει μετά τη στείρωση;

Για το πρώτο 24ωρο ο κτηνίατρος χορηγεί παυσίπονο που θα αντιμετωπίσει τυχόν πόνους και αντιβίωση για 3-7 ημέρες ανάλογα.

Ωστόσο τα ζώα δεν πονούν τόσο έντονα όσο εμείς μετά από μια τέτοια επέμβαση, λόγω της διαφορετικής μορφολογίας των μυών και των ιστών τους. Αν το ζώο είναι ιδιαίτερα ζωηρό μπορεί να συστηθεί κολλάρο ελισάβετ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κτηνιάτρου και αυτός να ενημερώνεται άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει το ζώο τις επόμενες ημέρες.

  • Δυσοσμία ή έκκριση παχύρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης
  • Έντονο πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο της επέμβασης
  • Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία μέρες μετά την επέμβαση
  • Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος
  • Καθώς και για οτιδήποτε άλλο παρατηρήσετε και φαίνεται μη φυσιολογικό αλλά και για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη στείρωση αλλά και το ζώο.

Συμπερασματικά, η στείρωση είναι η επέμβαση που θα βοηθήσει τόσο το ίδιο το ζώο όσο και εσάς και θα προσφέρει μια πιο εύκολη και άνετη ζωή. Το σημαντικότερο όμως είναι πως σταδιακά περιορίζεται ο αριθμός των αδέσποτων και το σίγουρο πως και εσείς θα έχετε τοποθετήσει ένα μικρό αλλά σημαντικό λιθαράκι στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που έχει πάρει πια κοινωνικές διαστάσεις!