Η θερμοπληξία αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση κατά την οποία οι φυσιολογικοί μηχανισμοί του σώματος δε μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία σ αυτό και η έντονη και παρατεταμένη άσκηση του ζώου είναι οι συχνότερες αιτίες πρόκλησης θερμοπληξίας. Πολύ νεαρά ή υπερήλικα ζώα είναι περισσότερο ευάλωτα σ αυτήν καθώς επίσης και τα παχύσαρκα ζώα. Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να έχουν τόσο ζώα με συγκεκριμένα νοσήματα όπως καρδιολογικά, collapsus τραχείας και φυσικά ζώα βραχυκεφαλικών φυλών όπως Boxer, Pug, Bulldog, Cavalier king Charles Spaniel, Persian cat, Himalayan cat κ.α.
Γιατί όμως τα ζώα παθαίνουν θερμοπληξία πιο εύκολα από εμάς?
- Τα μόνα σημεία που ιδρώνουν τα ζώα είναι τα πέλματα και η μύτη και όχι το δέρμα.
- Ο βασικός τρόπος αποβολής θερμότητας για τα κατοικίδια είναι μόνο η άμεση ανταλλαγή της μέσω της επιφάνειας του σώματός τους και του περιβάλλοντος (να ακουμπήσουν, δηλαδή, σε δροσερή επιφάνεια), καθώς και το λαχάνιασμα. Αν ένα ζωάκι εκτεθεί σε ιδιαίτερα θερμό και υγρό περιβάλλον, αδυνατεί να αποβάλει την πλεονάζουσα θερμότητα του σώματός του και, ως εκ τούτου, ανεβαίνει η θερμοκρασία του.
- Η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου και της γάτας είναι υψηλότερες από του ανθρώπου. Εύκολα μπορεί να φτάσει 41° C. Έτσι θα ξεκινήσει μια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πολυοργανική δυσλειτουργία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ζώου με θερμοπληξία?
- Βαριά ανάσα, δυσκολία στην αναπνοή
- Ταχυκαρδία
- Έμετος / Διάρροια
- Αστάθεια, συχνές κατακλίσεις, εξάντληση, αναζήτηση σκιερού μέρους
- Μυϊκό τρέμουλο
- Βλέμμα με αγωνία
- Έντονα κόκκινη γλώσσα και ούλα
- Υπερέκκριση σιέλου
Πρώτες βοήθειες!
- Μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε δροσερό και σκιερό μέρος
- Με ΧΛΙΑΡΟ και ΟΧΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟ νερό βρέξτε το σώμα και τα πέλματά του
- Δώστε του να πιει νερό σε θερμοκρασία δωματίου σιγά σιγά και όχι με τη βία
- ΜΗΝ σκεπάζετε το ζώο και ΜΗ του δώσετε φάρμακα!
Για να μη φτάσει όμως το κατοικίδιό μας σε τέτοια κατάσταση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας
- Να μην αφήνουμε ποτέ το ζώο μέσα στο όχημά μας, ζεστές μέρες. Αν αυτό πρέπει να γίνει, τότε οπωσδήποτε αφήνουμε ανοιχτό κλιματισμό ακόμα και για λίγο!
- Διατηρούμε το σπίτι δροσερό
- Δε βγάζουμε το σκύλο βόλτα, για άσκηση ή για εργασία τις θερμές ώρες και ειδικά όχι στην άσφαλτο! Προτιμήστε νωρίτερα από τις 09.00 το πρωί και μετά τη δύση του ήλιου, περιοχές με χώμα και γρασίδι.
- Έχετε πάντα δίπλα του άφθονο φρέσκο νερό
- Σε εργασία, άσκηση ή μετακίνηση του ζώου με αυτοκίνητο κάντε συχνά διαλείμματα και δώστε στο ζώο νερό
- Συμβουλευτείτε τον Groomer μας! Η απομάκρυνση νεκρής ή και περιττής τρίχας με τις κατάλληλες τεχνικές ανάλογα με τη φυλή του ζώου σας σίγουρα θα το ανακουφίσει τις θερμές μέρες και όχι μόνο!