Κρυώνουν τα ζώα;
Όσο περισσότερο κρυώνει ο καιρός, τόσο πιο συχνά αναρωτιόμαστε αν ο 4ποδος φίλος μας νιώθει άνετα με την αλλαγή του καιρού.
Οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και πλέον εξαρτώνται από εμάς για τις ημερήσιες ανάγκες τους και την προστασία τους από κινδύνους, γι αυτό και θα πρέπει να φροντίζουμε να μην ταλαιπωρούνται, κάνοντας τη χειμερινή τους διαβίωση ευκολότερη.
Καλό είναι να παρατηρούμε τη συμπεριφορά του μικρού μας φίλου στο κρύο. Αν ο σκύλος μας φαίνεται άνετος και χαρούμενος ενώ χιονίζει και δεν προσπαθεί να προστατευτεί, προφανώς δεν ενοχλείτε από τη χαμηλή θερμοκρασία. Αν βλέπουμε ότι τρέμει, τότε το πιο πιθανό είναι πως κρυώνει. Η φυλή, ο τύπος του τριχώματος, ο τρόπος ζωής, η υγεία και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στην προσαρμογή του ζώου σ αυτές.
Υπάρχουν φυλές που κατάγονται από χώρες με κρύο κλίμα, για παράδειγμα τα χάσκι από τη Σιβηρία, τα μάλαμουτ από την Αλάσκα έχουν τέτοια ‘κατασκευή’ που όχι μόνο αντέχουν αλλά νιώθουν κι ευφορία στον κρύο καιρό. Άλλες φυλές πάλι όπως τα τσιουάουα, που κατάγονται από το Μεξικό, είναι συνηθισμένα σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και το κρύο τα κάνει να νιώθουν δυσάρεστα.
Το είδος όμως του τριχώματός τους είναι αυτό που κάνει τα ζώα ανθεκτικά ή όχι στο κρύο. Είναι αυτό που προσφέρει θερμομόνωση και προστασία από τη βροχή. Υπάρχουν φυλές με πιο πυκνό και ανθεκτικό τρίχωμα, γιατί έχουν υπόστρωμα-διπλή στρώση τριχώματος- με αποτέλεσμα να αισθάνονται άνετα σε χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με άλλες που διαθέτουν λιγότερο αραιό τρίχωμα και πιο κοντό και κρυώνουν όταν η θερμοκρασία πέφτει.
Ο τρόπος ζωής των ζώων έχει κι αυτός τη σημασία του στην αντοχή τους στο κρύο. Η έκθεση σκύλου που είναι συνηθισμένος να ζει μέσα στο σπίτι και στους 20 βαθμούς που υπάρχουν σ αυτό, σε χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος έξω, μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα. Σε αντίθεση ένας σκύλος που συνηθίζει να μένει όλο το 24ωρο σε εξωτερικό χώρο μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε χαμηλές θερμοκρασίες με την προϋπόθεση να υπάρχει ένα ζεστό σπιτάκι χωρίς υγρασία ώστε να μπορεί να κάθεται μέσα σ αυτό και να προστατεύεται.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη και την κατάσταση υγείας του ζώου. Ένα μικρό κουτάβι, ένας γέρικος ή άρρωστος σκύλος χρειάζονται πιο πολύ προσοχή και φροντίδα ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Λόγο του κρύου κάθε οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια γι αυτό και χρειάζεται περισσότερη ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα πρέπει να προσέχουμε η τροφή των μικρών μας φίλων να είναι πλήρης σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη μεριά τα ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι αποθηκεύουν ενέργεια με το να κοιμούνται περισσότερο, γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί με την ποσότητα της παρεχόμενης τροφής αφού δεν ασκούνται τόσο πολύ. Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του ζώου. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια πρόσβαση του ζώου σ αυτό αλλά θα πρέπει να προσέχουμε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να μη σχηματίζεται πάγος και δε μπορεί να πιει.
Η αλήθεια για τα ρούχα βρίσκεται κάπου στη μέση. Πρέπει να σεβόμαστε τη φύση του σκύλου κι όχι να τον βλέπουμε σαν κούκλα. Αν όμως ανήκει στις ευπαθείς στο κρύο ομάδες ή έχει κουρευτεί πρόσφατα τότε και μόνο, μπορούμε να του φοράμε όταν τον βγάζουμε βόλτα, ένα ειδικό πουλόβερ ή μπουφάν για σκύλους που θα καλύπτει από τη βάση της ουράς μέχρι το κεφάλι και την κοιλιά και να του το βγάζουμε όταν επιστρέφουμε στη θερμοκρασία του σπιτιού μας.
Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι μπορεί να βλάψει τις πατούσες του ζώου. Μπορούμε να τις διατηρούμε ενυδατωμένες πχ με βαζελίνη ή να τους φοράμε ειδικά μποτάκια για προστασία τόσο από το κρύο όσο και από την επαφή με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού.
Μειώνουμε τη συχνότητα του μπάνιου τους χειμερινούς μήνες ειδικά αν το ζώο μένει στο εξωτερικό περιβάλλον και στεγνώνει φυσικά.
Προσοχή με το αντιψυκτικό των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούμε τους χειμερινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα εύγεστο για τα ζώα αλλά εξαιρετικά θανατηφόρο. Τοποθετήστε το με προσοχή και σκουπίστε καλά την γύρω περιοχή από πιθανές σταγόνες. Φροντίστε για τη σωστή αποθήκευσή του.
Επιστήσετε την προσοχή σε όσους οδηγούν, να ελέγχουν κάτω από τα οχήματα ή μέσα στη μηχανή για πιθανά ζώα, που ψάχνουν να προστατευτούν από το κρύο.
Παρόλο που κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή του, μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει αφήνοντας λίγη τροφή, φτιάχνοντας κάποιο πρόχειρο κατάλυμα από χαρτόκουτα και τοποθετώντας μια παλιά κουβέρτα μέσα.