Σκύλος… τα βασικά!

Μέχρι να ολοκληρώσει το εμβολιακό πρόγραμμα το σκυλάκι σας δε θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα ή με ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με άλλα ζώα, εκτός και αν ο κτηνίατρός του συμφωνήσει κάτι διαφορετικό.

Ο χώρος παραμονής του θα πρέπει να είναι ελεγχόμενος και καθαρός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς υπερβολική ζέστη, δυνατό ήλιο και πολύ κρύο όταν είναι βρεγμένο. Η μετακίνησή του από νωρίς καλό θα είναι να πραγματοποιείται με ειδικό κλουβί μεταφοράς, ώστε το ζώο αργότερα να θεωρεί δεδομένο ότι θα ταξιδέψει σ’ αυτή τη θέση που προστατεύει και το ίδιο αλλά και εσάς από ατυχήματα!

Θα πρέπει να υπάρχει καθαρό νερό πάντα στη διάθεσή του και δικό του σκεύος για φαγητό. Εκεί θα παρέχετε στον 4ποδο φίλο σας, τροφή ανάλογα με την ηλικία του, τη φυλή του και τις συνθήκες διαβίωσής του 2 ή 3 φορές την ημέρα αφού συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό του για το είδος της και την ποσότητα της.

Η βόλτα είναι απαραίτητη ανάγκη όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική για το ζώο ανεξάρτητα από το μέγεθός του! Αφού ολοκληρώσει το εμβολιακό του πρόγραμμα θα πρέπει να γίνεται καθημερινά και για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκειά της να παρακολουθείτε το σκυλάκι σας αν κουράστηκε ή θέλει νερό, αποφύγετε τις βόλτες με πολλή ζέστη και κάτω από τον καυτό ήλιο και να το έχετε πάντα δεμένο ώστε να αποφύγετε κάθε είδους ατυχήματα… Είναι απαραίτητο να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του ζώου στη βόλτα του όχι μόνο γιατί ο νόμος το επιβάλλει αλλά και για να έχουμε όλοι ένα πιο καθαρό περιβάλλον! Αναζητήστε ειδικά διαμορφωμένους χώρους άσκησης και εκπαίδευσης για να αφήσετε το ζώο χωρίς λουρί.

Καλό θα είναι ο μικρός σας φίλος να έχει τα δικά του παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το είδος του, την ηλικία του και το μέγεθός του και η ενασχόλησή σας μαζί του να γίνεται μ αυτά ώστε αργότερα να μην κινδυνεύουν αντικείμενα, ο ίδιος ή εσείς!

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μικρό σας φίλο σε βασικά πράγματα που θα διευκολύνουν τη ζωή σας όπως το όνομά του και την τουαλέτα και με υπομονή το έλα, μείνε, κάτσε, ξάπλωσε…. Αρκούν λίγα λεπτά από το χρόνο σας κάθε ημέρα την ίδια ώρα περίπου…. Αν σας φαίνεται δύσκολο απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή. Σε κάθε περίπτωση οι κακές συνήθειες θα πρέπει να περιοριστούν από την αρχή, χωρίς όμως να προσπαθούμε να αλλάξουμε και τη φύση του ζώου.

Να θυμάστε πως ένα ζωάκι είναι ο καθρέφτης του αφεντικού του και γι’αυτό οι άσκοπες φωνές και η βία δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κανένα λόγο. Κακά σκυλιά δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο σκυλιά που έλαβαν λάθος εκπαίδευση και ανατροφή.

Ο σκύλος είναι ζώο αγέλης και από την αρχή θα αναζητήσει τον αρχηγό! Αν δεν υπάρχει, τότε μελλοντικά θα γίνει αυτός! Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να αποφεύγετε να του δίνεται να τρώει από το δικό σας πιάτο και αν μπορείτε να τρώτε πρώτα εσείς και μετά εκείνο… σε μια αγέλη ο αδύναμος τρώει στο τέλος. Αποφύγετε να κοιμάστε μαζί του… ο αρχηγός έχει το δικό του χώρο που δεν τον μοιράζεται!

Η εκπαίδευση της τουαλέτας θέλει υπομονή και αρκετό καθάρισμα αλλά το διάστημα αυτό θα περάσει γρήγορα! Μετά από κάθε γεύμα και παιχνίδι καλό θα είναι να οδηγείτε το σκυλάκι στο χώρο της τουαλέτας του. Παρατηρήστε το λίγο πριν κάνει την ανάγκη του, συνήθως πραγματοποιεί μικρούς κύκλους γύρω από τον εαυτό του! Επιβραβεύστε το όταν θα πάει τουαλέτα στο χώρο που του έχετε υποδείξει.

Αποφύγετε να κάνετε συχνό μπάνιο τον 4ποδο φίλο σας. Αν κάνει μπάνιο στη θάλασσα, ξεπλύντε τον με άφθονο νερό. Χρησιμοποιείτε σαμπουάν χωρίς αρώματα, συμβουλευτείτε τον groomer μας!

Περίπου στους 4 μήνες το σκυλάκι αλλάζει τα δόντια του! Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά κόκκαλα που θα το βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του και θα το κρατήσουν μακριά από δικά σας αντικείμενα! Βουρτσίστε του τα δόντια με ειδικές οδοντόκρεμες… Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο μας!

Ακολουθήστε βασικές συμβουλές που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση, την εκπαίδευση και την υγιεινή του!
Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό του!
Μην αμελείτε τους εμβολιασμούς!
Παρατηρείτε τη συμπεριφορά του!
Αγαπήστε τον!