Οι γάτες είναι ζώα εσωστρεφή και χρειάζονται χρόνο για την προσαρμογή τους. Φωνές και άσκοπη βία δε βοηθούν σε καμία περίπτωση.
Είναι ανεξάρτητες κι αυτό τις κάνει χνουδωτούς φίλους χωρίς πολλές ανάγκες αλλά κάποιες φορές για τον λόγο αυτό γίνονται αντικοινωνικές και απρόβλεπτες. Ωστόσο, εκτός από τις γενικές τους ανάγκες έχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες. Γνωρίστε τις και αγαπήστε τες μέσα από αυτές!
Φροντίστε ο χώρος διαμονής της γατούλας σας να είναι ασφαλής, καθαρός και άνετος χωρίς υπερβολική ζέστη, δυνατό ήλιο και πολύ κρύο.
Τοποθετήστε το κρεβατάκι της σε ήσυχη και εύκολα προσβάσιμη θέση. Μην εκπλαγείτε όμως αν εκείνη επιλέξει διαφορετικό σημείο του σπιτιού για αγαπημένο της, καθώς αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι γάτες οριοθετούν την περιοχή τους και οργανώνουν τον χώρο τους.
Την αμμοδόχο της τοποθετήστε την επίσης σε ήσυχο μέρος εύκολα προσβάσιμο και μακριά από τα σκεύη φαγητού και νερού. Καλό είναι, αν είναι εφικτό, όσες είναι οι γάτες στο σπίτι τόσες αμμοδόχοι να υπάρχουν συν μία ακόμη! Απομακρύνετε τις ακαθαρσίες από αυτήν τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και 1 φορά την εβδομάδα φροντίστε να την απολυμαίνετε. Συνιστάται η χρήση κλειστής αμμολεκάνης για την αποφυγή τυχόν διαρροών και τον περιορισμό των οσμών. Ωστόσο, σε κάποιες γατούλες αυτό δεν αρέσει καθόλου κι έτσι θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα.
Η γατούλα σας θα πρέπει στη διάθεσή της πάντα να έχει καθαρό φρέσκο νερό και σε μικρή απόσταση τουλάχιστον 15εκ από το σκεύος του φαγητού της. Προσοχή με τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να βρίσκονται σε γλάστρες, να είναι μολυσμένα και να περιέχουν διάφορα χημικά. Οι γάτες προτιμούν τα γυάλινα σκεύη αντί των πλαστικών και των μεταλλικών και αυτών που δε δημιουργούν αντανακλάσεις και σκιές. Προτιμήστε σκεύη τόσο μεγάλα ώστε τα μουστάκια τους να μην αγγίζουν τις άκρες από αυτά… πολλές γάτες το θεωρούν ενοχλητικό! Ωστόσο μη σας κάνει εντύπωση που θα προτιμήσουν το τρεχούμενο νερό από τις βρύσες σας! Η επιλογή μικρού συντριβανιού που θα ανανεώνει το νερό θα γίνει αμέσως αγαπητό γι αυτές στην περίπτωση αυτή!
Η επιλογή τροφής θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης, το φύλο, τις συνθήκες διαβίωσης και τις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού. Οι γάτες στη φύση λαμβάνουν μικρά γεύματα αρκετές φορές την ημέρα οπότε θα πρέπει και η παράθεση τροφής να γίνεται με τον ίδιο τρόπο…3 και 4 φορές την ημέρα. Έτσι αποκτάτε καλύτερη σχέση με τη γάτα σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η παράθεση τροφής πραγματοποιείται 1 φορά την ημέρα (χωρίς να συμπληρώνουμε τροφή ενδιάμεσα στην περίπτωση αυτή) και η γάτα μόνη της κανονίζει τα γεύματα που θα κάνει.
Ακόμα και οι γάτες εκπαιδεύονται… αρκεί να το θέλετε και να έχετε υπομονή και τον χρόνο να ασχοληθείτε μαζί τους!
Φροντίστε να έχει τα δικά της παιχνίδια κατάλληλα γι αυτήν, τα οποία και θα εναλλάσσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, γιατί οι γάτες βαριούνται εύκολα! Απομακρύνετε κλωστές και είδη ραπτικής, πλαστικές σακούλες, αναμμένα κεριά, εκτεθειμένα καλώδια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο παιχνίδι και να απειλήσει την υγεία των 4ποδων φίλων μας!
Ιδανικά, οι γάτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα σημείο για να ξύνουν για να φροντίζουν τα νύχια τους, οπότε είναι καλή ιδέα να αγοράσετε ένα ονυχοδρόμιο. Επίσης, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα δέντρο γάτας, καθώς στα γατάκια αρέσει να σκαρφαλώνουν για να βρίσκονται σε υψηλότερη και πιο δεσπόζουσα θέση και να μεταφέρονται από κλαδί σε κλαδί. Το δέντρο γάτας καλύπτει επίσης την ανάγκη της γάτας σας για άσκηση.
Από τη στιγμή που θα ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, φροντίστε να είναι κατάλληλα εμπλουτισμένο για να έχει εκείνη ενδιαφέρον και αφιερώνετε σε αυτήν χρόνο. Ελέγξτε πόρτες και παράθυρα σε κάθε περίπτωση τις αρχικές μέρες και επιτρέψτε σ αυτήν να βγει εφόσον είστε σίγουροι πως εκείνη έχει αποκτήσει οικειότητα με τον χώρο της. Ωστόσο εξασφαλίστε ασφάλεια στο χώρο του μπαλκονιού αν υπάρχει.
Οι γάτες δε χρειάζονται μπάνιο.. καθαρίζονται και πλένονται μόνες τους αλλά ιδιαίτερα στις μακρύτριχες ο καλλώπισμός είναι απαραίτητος.
Και οι γάτες αλλάζουν δόντια. Φροντίστε για την καλή στοματική υγιεινή τους με τακτικούς ελέγχους.
Η μετακίνηση του μικρού σας φίλου από νωρίς πρέπει να γίνεται με κλουβί μεταφοράς έτσι ώστε το ζώο να θεωρεί δεδομένο αργότερα πως θα ταξιδέψει σ αυτή τη θέση που θα προστατεύει τόσο το ίδιο όσο και εσάς από ατυχήματα!
Θα χαρούμε να γνωρίσουμε εσάς και τον μικρό σας φίλο από κοντά! Ενημερωθείτε σωστά για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της φροντίστε για τη σωστή πρόληψη! Γνωρίστε την, φροντίστε την, αγαπήστε την!