Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΑ ΖΩΑ

Για να περιγράψουμε τα αποτελέσματα που έχει η αγάπη μας προς τα ζώα θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στην παρακάτω ερώτηση…

Νιώθουν τα ζώα?

Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα.. γιατί δυστυχώς ποτέ κανένα ζώο δε μας έχει πει τι ακριβώς αισθάνεται. Ούτε και έχουμε μπορέσει να ακούσουμε τις σκέψεις κανενός είτε ανθρώπου είτε ζώου…. Ακόμα!

Σίγουρα όμως μπορούμε παρατηρώντας τα ζώα να δούμε τους τρόπους με τους οποίους εκφράζονται. Και που φυσικά διαφέρουν όχι μόνο από είδος σε είδος αλλά και ανάμεσα στα άτομα της ίδιας ομάδας…

Διαφορετικά θα αντιδράσει η φάλαινα, ο χιμπατζής, ο σκύλος αλλά και ο σκύλος ο δικός μου από τον αδέσποτο… όλα όμως  θα εκφραστούν.. με τον μοναδικό δικό του τρόπο το καθένα!

Άλλωστε γιατί ο άνθρωπος να είναι το μόνο πλάσμα που μπορεί να νιώθει??

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν πολύ καιρό πριν πως τα ζώα βιώνουν το ίδιο εύρος συναισθημάτων με τους ανθρώπους. Βιώνουν φόβο, χαρά, ευτυχία, οργή, θυμό, αγάπη, θλίψη κ.α. Αλλά και ο Δαρβίνος ισχυρίστηκε ότι ακόμα και τα ‘’κατώτερα’’ ζώα αισθάνονται φανερά ευχαρίστηση και πόνο, ευτυχία και δυστυχία…

Αξίζει λοιπόν να αφιερώνουμε χρόνο για να τα μελετάμε προσεκτικά και να τα παρατηρούμε. Το να ισχυριστεί κάποιος πως δε μπορεί να καταλάβει τους ελέφαντες, τα δελφίνια ή άλλα ζώα επειδή δεν είμαστε ένα από αυτά δεν οδηγεί πουθενά.

Τα παραδείγματα στη φύση είναι πάρα πολλά. Αρκεί κανείς να δει φάλαινες που αγγίζουν συνεχώς τα πτερύγιά τους και κολυμπώντας ερωτοτροπούν. Έναν χιμπατζή που γεμάτος θλίψη μετά τον θάνατο της μητέρας του απομακρύνεται από την αγέλη του, σταματά να τρέφεται και πεθαίνει κι αυτός. Και φυσικά δε θα αμφισβητήσει κανείς τη χαρά που παρατηρούμε στο σκύλο όταν συναντήσει τον ιδιοκτήτη του κουνώντας την ουρά του και όχι μόνο!

Για τα ζώα συντροφιάς έχουμε πολλές πληροφορίες επειδή είμαστε εξοικειωμένοι μαζί τους. Η χαρά, η θλίψη σ έναν σκύλο δεν είναι ίδια με αυτή του ελέφαντα αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν υπάρχει!

Σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν να μένουν ακίνητοι στον μαγνητικό τομογράφο χρησιμοποιήθηκαν ώστε να εξεταστούν. Σε γνώριμες αγαπημένες οσμές και ομιλία του ιδιοκτήτη τους απεικονίστηκαν περιοχές του εγκεφάλου όπως αντίστοιχα και στον άνθρωπο όταν χαίρεται, ανυπομονεί, γνωρίζει, ευχαριστιέται! Στον τομέα αυτόν βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος και πολλά ακόμα να μάθουμε!

Όπως και στον άνθρωπο έτσι και στον οργανισμό των ζώων εκκρίνονται χημικές ουσίες και ορμόνες που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα και δεσμούς.

Οι ενδορφίνες είναι ενδογενή οπιούχα. Παράγονται τόσο στην  υπόφυση όσο και τον υποθάλαμο με το χάδι, την ομιλία και το παιχνίδι. Στη συνέχεια περνάνε  στην κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευδαιμονία,  καλή διάθεση, μείωση της αδρεναλίνης και του στρες. Οι ενδορφίνες αποτελούν  τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και  δυναμώνουν το ανοσοποιητικό!

Γι αυτό και τα άρρωστα ζώα έχουν ακόμα περισσότερο  την ανάγκη της αγάπης μας, της αγκαλιάς μας και της γλυκιάς και τρυφερής ομιλίας μας.

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη για τη δημιουργία δεσμών. Εκκρίνεται  κατά την αναπαραγωγή,  τον τοκετό και είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του  δεσμού μητέρας και βρέφους.

Στην  Καλιφόρνια ο καθηγητής Πολ Ζακ στο πανεπιστήμιο Κλέρμοντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την έκκριση ωκυτοκίνης στα ζώα. Σε ένα από τα πειράματα αυτά σε καταφύγιο ζώων στο Αρκάνσο των ΗΠΑ πήραν δείγματα αίματος από έναν σκύλο και μια κατσίκα που ήταν πολύ αγαπημένα και έπαιζαν μαζί

Πήραν αίμα, τα βάλανε να παίξουν μόνα τους σε περιορισμένο χώρο και ξαναπήραν αίμα όταν τα βάλανε ξανά μαζί. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο σκύλο αυξήθηκαν 48% ενώ στην κατσίκα ακόμα περισσότερο! Στην Ιαπωνία παρατήρησαν πως η ωκυτοκίνη αυξάνεται ακόμα και με την οπτική επαφή του ζώου με αγαπημένο πρόσωπο!

Στον άνθρωπο τέτοιου είδους αυξήσεις βλέπουμε όταν αντικρίζουν τον σύντροφό τους, αγαπημένα πρόσωπα ή είναι αποδέκτες μιας πράξης καλοσύνης!

Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστικές χημικές ουσίες. Αυτές που παράγονται σε περιοχές του εγκεφάλου, χρησιμοποιούνται από τα νευρικά κύτταρα εκεί για να επικοινωνούν μεταξύ τους και η λειτουργία είναι ακριβώς ίδια όπως και στον άνθρωπο!

Η ντοπαμίνη μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Η συγκεκριμένη ουσία ευθύνεται για το αίσθημα της ανταμοιβής,  γι αυτό του κινήτρου, της τιμωρίας και της δημιουργικότητας. Χάρη σ αυτήν τα ζώα θα οδηγηθούν να επαναλάβουν τη συμπεριφορά με την οποία ανταμοίβονται.

Χρησιμοποιώντας μια νόστιμη λιχουδιά, ένα αγαπημένο παιχνίδι σ ένα ζώο με στρες, άγχος, φόβο βοηθάμε στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, στη μείωση του στρες και στην ώθηση του ζώου να συνεχίσει ή να επαναλάβει την εργασία ή τη συμπεριφορά.

Η σεροτονίνη επηρεάζει τα επίπεδα της διάθεσης, του στρες  και της ευτυχίας οδηγώντας σε μια ισορροπημένη συμπεριφορά. Η έλλειψη της σεροτονίνης αυξάνει τις ορμόνες του άγχους (π. χ. κορτιζόλη), και οδηγεί τα ζώα σε κατάθλιψη και αυξημένη επιθετικότητα. Η σωστή διατροφή και η έκθεση στον ήλιο παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα της στον οργανισμό.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν η αγάπη όπως και στους ανθρώπους κάνει καλό στα ζώα βελτιώνοντας  τη διάθεση, την υγεία τους και το προσδόκιμο χρόνο ζωής τους. Οφείλουμε λοιπόν να δείχνουμε υπευθυνότητα φροντίζοντας για την ευζωία τους κι αυτό μεταφράζεται

  • σε καθαρό περιβάλλον
  • συνθήκες υγιεινής
  • στέγη
  • ζεστασιά
  • σωστή διατροφή
  • πάντα διαθέσιμο καθαρό νερό
  • καθημερινός περίπατος
  • παιχνίδια
  • σωστή πρόληψη
  • περίθαλψη
Και φυσικά αμέτρητες αγκαλιές, χάδια και λόγια γλυκά!

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της κτηνιάτρου Καμπίτση Πόπη στην Ερτ3 στην εκπομπή Μέρα με χρώμα με την Έλσα Ποιμενίδου

https://www.youtube.com/watch?v=dBxM-JiJNLM