ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ
Η κοπροφαγία (ο τεχνικός όρος για τη βρώση των κοπράνων) είναι δυσάρεστη αλλά όχι ασυνήθιστη συμπεριφορά μεταξύ των σκύλων. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως αυτή η συμπεριφορά αγγίζει ένα ποσοστό 60% μεταξύ των ζώων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση ή για μια σπάνια ιδιαιτερότητα, αλλά για μια αρκετά κοινή και «φυσιολογική» συμπεριφορά του σκύλου.
Πολλά σκυλιά θα φάνε τα κόπρανα τους ή κόπρανα άλλων σκύλων. Τα περισσότερα σκυλιά θα φάνε τις ακαθαρσίες που προέρχονται από γάτα, κατσίκα, άλογο, αγελάδα ή κουνέλι. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως η πλειοψηφία των σκύλων θα βρει ελκυστικά ακόμα και τα ανθρώπινα περιττώματα.
ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ?
Πέρα από την αηδία που μπορεί να μας προκαλεί αυτή η συνήθεια των σκύλων, υπάρχουν και κάποιοι μικροί ή μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Ο σκύλος αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί από ενδοπαράσιτα ή σε κάποιες περιπτώσεις να δηλητηριαστεί από ίχνη χημικών και φαρμακευτικών ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στα κόπρανα άλλων ζώων.
Για ποιους λόγους όμως τα αγαπημένα μας τετράποδα οδηγούνται σε αυτή τη συμπεριφορά?
Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος! Αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες.
ΦΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΙΜΗΣΗ
Η σκύλα πάντα εξαφανίζει τα παραπροϊόντα της γέννας της (πλακούντες, υγρά κλπ). Έτσι τρώει τα πάντα (και τα κόπρανα των κουταβιών) για να διατηρεί «καθαρό» το χώρο που ζει αυτή και τα μικρά της. Τα κουτάβια, αργότερα, θα έχουν την τάση να αντιγράψουν αυτή την συμπεριφορά ως οικεία και φυσιολογική.
Στη φύση παρατηρήθηκε πως ζώα όπως λύκοι, αλεπούδες αλλά και αδέσποτοι σκύλοι προβαίνουν στην κοπροφαγία όταν στερεύουν οι πηγές τροφής τους. Αυτή η θεωρία εξηγεί και το γεγονός πως κοπροφαγία παρατηρείται πολύ συχνότερα σε κουτάβια που προέρχονται από εκτροφεία εντατικής αναπαραγωγής και χώρους σε καταφύγια.
Στους τελευταίους όχι μόνο η έλλειψη τροφής αλλά και ο στενός χώρος μπορεί να οδηγήσουν στην κοπροφαγία. Με τον τρόπο αυτό τα ζώα θα διατηρήσουν καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο τους. Αυτή η συμπεριφορά όμως θα τους γίνει βίωμα και συνήθεια.
Υπάρχει και η πιθανότητα ένα μικρότερος σκύλος να «διδαχθεί» την κοπροφαγία από κάποιον μεγαλύτερο που ήδη έχει αυτή την συμπεριφορά έστω και δοκιμαστικά για ένα διάστημα.
ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ
Στους σκύλους αρέσουν πράγματα με δυνατή μυρωδιά και τα περιττώματα σίγουρα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η βρώση των κοπράνων μπορεί να είναι απλώς ο τρόπος του σκύλου σας για να εξετάσει κάτι που τον ενδιαφέρει.
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ
Τα κουτάβια ορισμένες φορές θα φάνε τα δικά τους περιττώματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους για τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα δε γνωρίζουν που πρέπει να αφοδεύσουν και που δεν πρέπει.
ΑΓΧΟΣ ΑΝΙΑ ΣΤΡΕΣ
Το άγχος, το στρες και η ανία είναι σημαντικοί παράγοντες για την κοπροφαγία. Σκύλοι που μένουν σπίτι πολλές ώρες μόνοι τους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουν αυτή την συμπεριφορά ακόμα και σαν στερεοτυπική.
Επίσης, πολύ συχνό φαινόμενο είναι να υιοθετήσουν αυτή την συμπεριφορά σκύλοι που τιμωρήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους επειδή έκαναν «την ανάγκη» τους σε λάθος μέρος ή λάθος χρόνο. Έτσι, τρώγοντας τα κόπρανα τους εξαφανίζουν τις «αποδείξεις» προσπαθώντας να αποφύγουν την τιμωρία ή την επίπληξη.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Προβλήματα υγείας μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση κοπροφαγίας. Φυσικά στην περίπτωση αυτή η βρώση κοπράνων δε θα είναι το μοναδικό σύμπτωμα οπότε και θα πρέπει να μας συμβουλευτείτε άμεσα!
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Όπως βλέπουμε πηγές αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι πολλές οπότε για να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να ανακαλύψουμε την αίτια που την έχει προκαλέσει.
- Στο εμπόριο υπάρχουν σκευάσματα τα οποία με την κατάποσή τους από το ζώο κάνουν τα κόπρανα λιγότερο εύγεστα προς κατανάλωση. Δυστυχώς η μέθοδος αυτή δεν έχει πάντα επιτυχία για όλα τα ζώα και σίγουρα καμία όταν ο σκύλος καταναλώνει κόπρανα άλλων ζώων.
- Απασχολούμε το μυαλό του σκύλου μας ταυτόχρονα με το σώμα του.
- Εμπλουτίζουμε και βελτιώνουμε τη διατροφή του σκύλου μας.
- Τηρούμε αυστηρό πρόγραμμα στις ώρες των ταϊσμάτων με 2 και 3 γεύματα την ημέρα.
- Απομακρύνουμε τα κόπρανα του σκύλου αμέσως μετά την αφόδευση.
- Να είστε ήπιοι και σταθεροί αποθαρρύνοντας το ζωάκι σας και επιμένοντας στην πειθάρχησή του.