ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα περισσότερα κατοικίδια και κυρίως οι γάτες, βρίσκουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό πολύ συναρπαστικό! Μην αφήνετε παρόλα αυτά τα μικρά 4ποδα πειραχτήρια της καρδιάς σας να μπουν εμπόδιο στη γιορτινή σας διάθεση!

Στο άρθρο αναφερόμαστε κυρίως στα αγαπημένα μας αιλουροειδή, γιατί σε όλες τις ηλικίες είναι μεγαλύτερα πειραχτήρια από τους σκύλους. Μαγνητίζονται από τα λαμπερά αντικείμενα περισσότερο, θέλουν να σκαρφαλώσουν, να ανακαλύψουν κρυψώνες και να παρατηρούν από ψηλά. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δε μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές για τα περίεργα και ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα σκυλάκια

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Παρόλο που φαίνεται σχεδόν αδύνατον να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το δέντρο και τα στολίδια, μπορείτε να μειώσετε τα προβλήματα και να διατηρήσετε γάτες και …. ¨Χριστούγεννα¨ ασφαλή αυτή τη χρονιά!

Το καλύτερο είναι να τοποθετήσετε το δέντρο σε ένα δωμάτιο που μπορείτε να κλείνετε όταν δεν επιβλέπει κανείς τον τριχωτό σας φίλο. Έτσι μπορείτε απλά να κλείσετε την πόρτα όταν λείπετε και να βεβαιωθείτε πως δεν θα βρείτε τυχόν εκπλήξεις στο σπίτι όταν επιστρέψετε.

Αλλά αν αυτό δε μπορεί να γίνει….

  • Τοποθετήστε το δέντρο σε μια γωνία, μακριά από έπιπλα και ράφια. Αυτά μπορεί να αποτελέσουν βατήρα για το αγαπημένο σας κατοικίδιο!
  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια, δέστε σταθερά και στερεώστε τον κορμό του δέντρου στον τοίχο, σε 2 ή 3 σημεία με πετονιά ή κάποιο σκοινάκι ή κορδόνι.
  • Επενδύστε σε μια μεγάλης αντοχής βάση για το δέντρο που μπορεί να υποστηρίξει το βάρος και το ύψος του.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ

Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τη γάτα σας που αγαπάει τα στολίδια. Παραδεχτείτε πως αυτά τα αστραφτερά, ταλαντευόμενα αντικείμενα μοιάζουν πολύ με παιχνίδια!

προτείνουμε να

  • Επιλέξτε στολίδια που δεν σπάζουν. Σκεφτείτε το πλαστικό και το χαρτί. Μπορεί να είναι καλύτερο φέτος να αφήσετε τα πιο πολύτιμα και εύθραυστα στολίδια σας στο κουτί!
  • Τοποθετήστε τα στολίδια προς το κέντρο του δέντρου παρά σε χαμηλότερα ή εξωτερικά κλαδιά. Αυτά μπορεί να είναι υπερβολικά προσβάσιμα και ελκυστικά για τη γάτα. Στην τελευταία σειρά κλαδιών του δέντρου, μην βάλετε καθόλου στολίδια ή στολίστε αυτά που δεν σπάζουν.

  • Στερεώστε τα στολίδια πάνω στα κλαδιά του δέντρου! Χρησιμοποιήστε πράσινα πλαστικοποιημένα σύρματα ή δεσμούς καλωδίων (tie wrap) για τη στερέωση των στολιδιών στο δέντρο. Σφίξτε τα καλά πάνω στα κλαδιά ώστε να μην κρέμονται και ιντριγκάρουν το γατάκι σας!
ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΚΙΑ
  • Ελέγχετε τα καλώδια τακτικά για ζημιά από δόντια ή νύχια. Πάντα να αποσυνδέετε τα λαμπάκια όταν κανείς δεν βρίσκεται τριγύρω για να επιβλέπει. Αν πιστεύετε πως η γάτα σας μπορεί να έχει μασήσει ένα καλώδιο από το οποίο περνάει ρεύμα, ελέγξτε το στόμα της για σημάδια από εγκαύματα και ψάξτε για καψαλισμένο τρίχωμα και μουστάκια. Επικοινωνήστε μαζί μας σε κάθε περίπτωση τραυματισμού.
  • Τυλίξτε τα καλώδια σφιχτά γύρω από τα κλαδιά για να μειώσετε τα τμήματα που αιωρούνται ή κρέμονται χαλαρά, που μπορεί να είναι ακαταμάχητα για μια γάτα.
  • Επιλέξτε σταθερά φώτα – αντί για φώτα που αναβοσβήνουν – για να μειώσετε την πιθανότητα η γάτα σας να θέλει να παίξει με αυτά.
  • Καλύψτε τα καλώδια από το δέντρο ως την πρίζα όσο αυτό είναι δυνατό
ΚΛΑΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ

Μη μπείτε καν στον κόπο να αγοράσετε ψεύτικο χιόνι ή διακοσμητικά δέντρου σαν βαμβάκι. Αν τα φάει ο 4ποδος φίλος σας σίγουρα θα έχει πρόβλημα πέψης! Δεν προτείνονται για τον ίδιο λόγο ούτε πολύ μικρά κομματάκια ή μπάλες με πολύ γκλίτερ. Πολλές γάτες δαγκώνουν τα κλαδιά και τα φυλλαράκια του δέντρου. Πολλή προσοχή!!

Μία γάτα που μασουλάει το δέντρο δεν είναι απλά μία ενόχληση, αλλά και ζήτημα ασφαλείας είτε αυτό είναι αληθινό είτε όχι.

Οι βελόνες των δέντρων είναι τοξικές σε περίπτωση κατάποσης. Επιπλέον το δέντρο μπορεί να έχει ψεκαστεί με χημικά όπως επιβραδυντές φλόγας, συντηρητικά ή παρασιτοκτόνα. Στην περίπτωση αυτή θα εμφανιστούν συμπτώματα δηλητηρίασης τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα.

Η κατάποση των βελονών μπορεί ακόμα να προκαλέσει διάτρηση σε όργανα αλλά και απόφραξη σε κάποιο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω, και παρόλα αυτά οι 4ποδοι τριχωτοί σας καλικάντζαροι συνεχίζουν να μην αφήνουν το δέντρο σας σε ησυχία, προμηθευτείτε πικραντικά σπρέι. Μπορείτε να ψεκάζετε τα κλαδιά του δέντρου, τα καλώδια από τα φωτάκια ακόμα και τα στολίδια. Υπάρχουν αρκετά είδη στην αγορά και σίγουρα θα βρείτε το συγκεκριμένο που θα κρατήσει μακριά από το δέντρο και τα στολίδια τη δική σας γάτα.

Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη μαγεία των εορτών μαζί με τους αγαπημένους σας τετράποδους φίλους! Κάτι που ειδικά φέτος χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά!