Διακοπές με τους 4ποδους φίλους μας!

Οι ημέρες γιορτών ή των διακοπών πλησιάζουν. Στην περίπτωση που έχετε αποφασίσει να πάρετε και τον τετράποδο φίλο σας μαζί θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι

  • Βεβαιωθείτε πως στο κατάλυμα που έχετε επιλέξει επιτρέπεται η διαμονή του και είναι κατάλληλο γι’αυτόν.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει απαραίτητα να έχετε μαζί σας ενημερωμένο το προσωπικό του βιβλιάριο / διαβατήριο και την κονκάρδα που να πιστοποιεί τον τελευταίο ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του. Ακόμα και την τελευταία στιγμή είναι υποχρεωτικό στο μικρό σας φίλο να έχετε τοποθετήσει ηλεκτρονική σήμανση η οποία και θα αναγράφεται στο βιβλιάριο / διαβατήριο του.
  • Αν ταξιδέψετε οδικώς, για δική του αλλά και δική σας ασφάλεια είναι καλό να τοποθετείται το ζώο σε ειδικό κλουβί μεταφοράς και να πραγματοποιείτε αρκετές ενδιάμεσες στάσεις τόσο για να ξεμουδιάζει, να ουρήσει / αφοδεύσει αλλά και να ξεδιψάσει.
    Εφοδιαστείτε με δροσερό νερό για το ταξίδι, σακουλάκια για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες και ενδεχομένως ηρεμιστικά χάπια που θα τα χρησιμοποιήσετε αυστηρά μετά από τη συμβουλή και τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
  • Μην χορηγήσετε τροφή 2-3 ώρες πριν το ταξίδι. Θα αποφύγετε πιθανή ναυτία!
  • Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό εφοδιαστείτε έγκαιρα με τα απαραίτητα έγγραφα και ρωτήστε για τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα που θα επισκεφτείτε.
  • Καλό είναι να έρθετε σε επικοινωνία με την πρεσβεία, την εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε
    και τον κτηνίατρο
  • Μη ξεχάσετε το βαλιτσάκι του με τα προσωπικά του αντικείμενα : λουρί, οδηγό, τροφή, αγαπημένα παιχνίδια, πιατάκια φαγητού και νερού, πετσέτα, σαμπουάν, κρεβατάκι, αμμοδόχο για τις γάτες, αν έχει απαραίτητα φάρμακα αλλά και προληπτικά ανάλογα με την εποχή, τη διάρκεια και τον προορισμό του ταξιδιού σας (σιτρονέλα, αμπούλες για εξωπαράσιτα, χάπια αποπαρασίτωσης, αγωγή για τσιμπήματα εντόμων, φιδιών κ.α)
  • Όταν φτάσετε, αφιερώστε χρόνο μαζί του για να εξερευνήσει το χώρο και καθησυχάστε τον. Επιβραβεύστε τον για το πολύωρο ταξίδι και δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά!
  • Μην τον αφήνετε μόνο του στο αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση, αλλά ούτε και στο δωμάτιο για πολύ ώρα.
  • Εξασφαλίστε του πάντα σκιά και δίπλα του δροσερό νερό.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα ή κάποιο από αυτά… εμπιστευτείτε το μικρό σας φίλο σε ένα ξενοδοχείο ζώων! Εκεί σε ατομικό άνετο κλουβί ο μικρός σας φίλος θα έχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται από εξειδικευμένο προσωπικό για τις ημέρες που θα είστε μακριά του.

Αν λόγω οικονομικών η λύση αυτή δεν είναι εφικτή, τότε ρωτήστε φίλους και γνωστούς μήπως μπορούν να βοηθήσουν. Με μια μικρή εκπαίδευση του προσωρινού ιδιοκτήτη για τη βόλτα / το φαγητό και το παιχνίδι η απουσία σας θα γίνει ελάχιστα αισθητή!

Δυστυχώς, κάθε χρόνο ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνει ραγδαία. Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να φύγουν διακοπές και μη βρίσκοντας λύση για το πού θα αφήσουν το κατοικίδιό τους, αφήνουν απλά ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου. Ας ευχηθούμε όλοι πως οι φίλοι που καθημερινά μας προσφέρουν τόσα πολλά, δε θα βρεθούν στο δρόμο. Ας ευχηθούμε όλοι λιγότερα αδέσποτα!